Tudorel Toader, semnal de alarmă: Peste 900 de legi sau proiecte, declarate neconstituţionale în România în 30 de ani

Profesorul Tudorel Toader trage un semnal de alarmă privind modul în care sunt făcute legile în România şi spune că în ultimii 30 de ani peste 900 de proiecte în curs sau legi deja adoptate au fost declarate neconstituţionale.

Aug 15, 2023 - 16:06
Urmărește-ne peGoogle news
Tudorel Toader, semnal de alarmă: Peste 900 de legi sau proiecte, declarate neconstituţionale în România în 30 de ani
Foto: Tudorel Toader / Facebook

Întrebat dacă Parlamentul a adoptat legea eliminării pensiilor speciale ştiind că aceasta va pica la CCR, Tudorel Toader a spus că "eu nu aş vrea să bănuiesc legiuitorul de faptul că a redactat şi adoptat un proiect de lege ştiind că este neconstituţional. Să acordăm beneficul bunei credinţe şi să spunem că a vrut să îndeplinească acea condiţionalitate din PNRR".

"Eu pot să par subiectiv, aşa cum suntem toţi, de bunăseamă. Dar să ne gândim că legea asta, e pensiilor speciale, a fost adoptată în procedură de urgenţă. Să ne gândim la Codul de procedură penală şi Codul penal, care a fost adoptat tot în proceduri speciale. Dar cei care au redactat proiectele de coduri erau specialişti în penal şi în proceduri penale, de primă mână. Dacă ne uităm din 2014 şi până azi, câte neconstituţionalităţi au fost declarate? Eu am participat la Curtea Constituţională la adoptarea multor excepţii de neconstituţionalitate, când legea deja intrase în vigoare. 

Dar eu vreau să spun altceva. Câtă lipsă de viziune prin raportare la legea fundamentală a putut să existe cu atâtea neconstituţionalităţi dovedite? Prima decizie pe care a dat-o CCR în România datează din 10 iunie 1992. Din 10 iunie 1992 până în prezent au fost declarate neconstituţionale peste 900 de soluţii legislative, prin obiecţii sau excepţii. Vreau să subliniez această lipsă de viziune a exigenţelor constituţionale legii fundamentale", a mai declarat Tudorel Toader la Culisele Justiţiei.

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, că în momentul în care amendamentele la legea pensiilor speciale vor fi agreate cu Comisia Europeană va fi convocat de urgenţă şi Parlamentul.

"În momentul în care vom avea amendamentele finalizate, discutate şi agreate cu Comisia (n.r. Europeană) vom avea de urgenţă şi plenul", a spus Ciucă, la sediul PNL.

El a subliniat că se doreşte ca modificările la legea pensiilor speciale să fie adoptate în sesiune extraordinară.

Săptămâna trecută, CCR a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale. Curtea Constituţională a publicat luni motivarea deciziei prin care a fost retrimisă în Parlament legea.

Sursa: DCNews