Guvernul de la Londra trimite instructori militari în Ucraina

Guvernul de la Londra doreşte să trimită instructori militari în Ucraina, în plus faţă de antrenarea forţelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte ţări occidentale, aşa cum se întâmplă în prezent, a declarat ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, într-un interviu, informează duminică Reuters.

Oct 1, 2023 - 13:06
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul de la Londra trimite instructori militari în Ucraina
Imagine cu caracter ilustrativ

Până în prezent, Marea Britanie şi aliaţii săi au evitat o prezenţă militară oficială în Ucraina pentru a reduce riscul unui conflict direct cu Rusia.

Marea Britanie a asigurat cursuri de pregătire militară de cinci săptămâni pentru aproximativ 20.000 de ucraineni în ultimul an şi intenţionează să antreneze un număr similar în viitor.

Într-un interviu pentru ziarul Sunday Telegraph, Shapps a declarat că există posibilitatea de a oferi pregătire militară în Ucraina, după o discuţie vineri cu lideri ai armatei britanice.

"Vorbeam astăzi despre a aduce mai aproape în cele din urmă antrenamentele şi, de fapt, chiar în Ucraina", a spus el. "În special în vestul ţării, cred că oportunitatea acum este să aducem mai multe lucruri în ţară", a adăugat el.

De asemenea, Shapps şi-a exprimat speranţa ca firmele britanice de apărare, precum BAE Systems, să continue cu planurile de înfiinţare a unor fabrici de arme în Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că doreşte să transforme industria de apărare a ţării sale într-un "mare centru militar" prin parteneriat cu producătorii occidentali de arme pentru a creşte aprovizionarea cu arme necesară pentru a continua contraofensiva împotriva Rusiei.

Prim-ministrul Rishi Sunak l-a numit pe Shapps ministru al Apărării pe 1 septembrie, după demisia lui Ben Wallace.

Sursa: ziare.com