A fost lansată aplicația mobilă ROeID, care permite crearea identității electronice unice a fiecărui cetățean român

Sebastian Burduja anunţă că toţi românii vor avea identitate digitală. Practic, odată creată și validată această identitate electronică în aplicaţie, va putea fi folosit un singur set de credențiale pentru accesarea tuturor platformelor guvernamentale, a anunţat Sebastian Burduja.

Mai 25, 2023 - 12:59
Urmărește-ne peGoogle news
A fost lansată aplicația mobilă ROeID, care permite crearea identității electronice unice a fiecărui cetățean român

O imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt sunt pașii necesari pentru crearea contului ROeID.

Contul ROeID va putea fi folosit și pentru accesarea Ghișeul.ro, și pentru SPV, și pentru platformele primăriilor, și pentru HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne.

ROeID asigură autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.

„Contul ROeID va putea fi folosit și pentru accesarea Ghișeul.ro, și pentru SPV, și pentru platformele primăriilor, și pentru HUB-ul de servicii al Ministerului Afacerilor Interne. ROeID asigură autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană.

Până acum, scopul principal al mersului la ghișeu, al cozilor de la ghișee în sine, era autentificarea – validarea identității.

Fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele din carte și valida astfel identitatea persoanei.

Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale – Gata cu verificările față în față, făcute de funcționarii statului!

Aplicația mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice. Vom putea folosi ROeID în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosim acum contul Facebook sau Google pentru a ne autentifica în alte platforme private.

Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID

Vorbim despre accesarea centralizată, simplă și fără efort, a tuturor serviciilor publice digitale printr-o aplicație mobilă – fără să mai fie nevoie să reținem zeci de conturi și parole diferite

Beneficiile evidente ale acestei aplicații sunt rapiditatea, ușurința în utilizare și eficiența.

Noua aplicație mobilă ROeID este disponibilă în Google Play Store și Apple App Store.”, a declarat Sebastian Burduja.

La conferinţa de presă a luat parte şi preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Dragoş-Cristian Vlad, care a explicat, la rândul său, importanţa aplicaţiei ROeID.

„ROeID este soluția Single Sign On (SSO) a României, prin care cetățenii vor putea utiliza un singur nume de utilizator și o singură parolă pentru toate platformele informatice ale statului.

ROeID reprezintă implementarea principiului Single Sign-On și pune accentul pe centralizarea și securizarea informațiilor – pentru că aici vorbim de identitatea digitală unică a fiecărui cetățean al României.

Trebuie să precizez că aplicația este lansată acum într-o versiune beta, într-un mediu de testare, nu de producție. Această lansare reflectă preocuparea noastră pentru transparență.

ROeID va putea fi folosit la nivel european, fiind complementar unui alt proiect implementat de Autoritate – SITUE – Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, care va fi softul comun de identificare al Europei.

SITUE va facilita construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre UE, precum și cu furnizorii de identitate si servicii electronice din România.

Am testat deja interconectări ale ROeID cu alte soluții de identitate digitală de la nivel european – de exemplu, dacă suntem în Franța și avem nevoie de servicii publice pe care le oferă statul francez, putem folosi ROeID pentru accesarea acestor servicii.”, a declarat Dragoş Vlad.

Cosmin Niculescu, secretar general în cadrul Autorităţii pentru Digitalizarea României, a explicat că aplicaţia ROeID va intra în magazinele de aplicaţii abia la 31 august, versiunea prezentată acum fiind una beta, pe care se lucrează în continuare.