Racheta europeană Vega-C care avea la bord doi sateliţi Airbus s-a pierdut la scurt timp după decolare

Racheta europeană uşoară Vega-C, care trebuia să efectueze primul său zbor comercial şi care avea la bord doi sateliţi Airbus, s-a pierdut la scurt timp după decolarea sa, marţi, de la centrul spaţial Kourou din Guyana Franceză, relatează AFP.

Dec 21, 2022 - 13:51
Urmărește-ne peGoogle news
Racheta europeană Vega-C care avea la bord doi sateliţi Airbus s-a pierdut la scurt timp după decolare
Imagine cu caracter ilustrativ

Vega-C urma să plaseze pe orbită doi sateliţi de observare a Pământului construiţi de Airbus, Pleiades Neo 5 şi 6, ultimii doi din constelaţia Pleiades Neo, care ar urma să permită obţinerea de imagini din orice punct de pe glob de mai multe ori pe zi, cu o rezoluţie de 30 cm.

"Misiunea este pierdută", a anunţat preşedintele Arianespace, Stephane Israel. La zece minute după decolare, la ora locală 22:47 (miercuri, 3:47, ora României), racheta a deviat de la traiectoria planificată, iar telemetria a încetat să mai ajungă la camera de control a Centrului Spaţial din Guyana.

"La aproximativ două minute şi 27 de secunde după decolare, o anomalie a apărut pe Zefiro 40", a doua treaptă a lansatorului, "punând astfel capăt misiunii Vega-C", a precizat Arianespace într-un scurt comunicat.

Arianespace a constatat că nu a existat nicio cădere de resturi după decolare.

"Analiza datelor este în curs de desfăşurare pentru a determina motivele acestui eşec", a adăugat Arianespace.

O conferinţă de presă este programată miercuri la Kourou, la ora locală 12:00 (17:00, ora României).

Acesta era primul zbor comercial al rachetei Vega-C după zborul inaugural de succes din 13 iulie.

Programat iniţial pentru 24 noiembrie, zborul de marţi fusese amânat cu o lună din cauza unei componente defecte a lansatorului. "A trebuit să schimbăm un echipament legat de vârful rachetei", a declarat Stéphane Israël pentru AFP.

Această lansare a fost a cincea şi ultima din 2022 pentru centrul spaţial european de la Kourou.

Vega-C - denumire în care C vine de la "consolidare", potrivit principalului său fabricant industrial, compania italiană Avio - este o versiune îmbunătăţită a rachetei uşoare Vega, care a fost lansată de 20 de ori (cu două eşecuri) din 2012.