Ce băuturi te hidratează cel mai bine când te topești pe caniculă? Nu apa, așa cum te-ai fi așteptat

Atunci când vă este sete și aveți nevoie de o băutură, care sunt cele mai bune băuturi pentru a vă menține hidratat?

Iul 16, 2023 - 12:11
Urmărește-ne peGoogle news
Ce băuturi te hidratează cel mai bine când te topești pe caniculă? Nu apa, așa cum te-ai fi așteptat
Imagine cu caracter ilustrativ

Sigur, puteți lua întotdeauna un pahar de apă – dar apa simplă nu este cea mai hidratantă băutură, potrivit unui studiu realizat de Universitatea St. Andrews din Scoția, care a comparat reacțiile de hidratare ale mai multor băuturi diferite, arată o analiză CNN.

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce apa – atât cea plată, cât și cea gazoasă – face o treabă destul de bună în ceea ce privește hidratarea rapidă a organismului, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine fac o treabă și mai bună pentru a ne menține hidratați pentru mai mult timp.

Motivul are de-a face cu modul în care corpul nostru răspunde la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la Școala de Medicină din St. Andrews și autorul studiului. Unul dintre factori este volumul unei anumite băuturi: Cu cât beți mai mult, cu atât mai repede băutura se golește din stomac și este absorbită în fluxul sanguin, unde poate dilua fluidele din organism și vă poate hidrata.

Celălalt factor care afectează cât de bine hidratează o băutură se referă la compoziția nutritivă a băuturii. De exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține zahărul lactoză, o parte din proteine și o parte din grăsimi, toate acestea ajutând la încetinirea golirii lichidelor din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă de timp.

Laptele conține, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține apa din organism, ceea ce duce la producerea unei cantități mai mici de urină.

Articolul complet pe CNN