Partidul Lege şi Justiţie din Polonia va face un protest faţă de arestarea a doi foşti miniştri

Susţinători ai partidului conservator naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), acum în opoziţie în Polonia după o lungă guvernare, au programat o manifestaţie joi în faţa parlamentului de la Varşovia împotriva guvernului de centru-stânga al lui Donald Tusk în urma condamnării la închisoare a doi foşti miniştri ai PiS pentru corupţie, transmite dpa.

Ian 11, 2024 - 15:13
Urmărește-ne peGoogle news
Partidul Lege şi Justiţie din Polonia va face un protest faţă de arestarea a doi foşti miniştri
Imagine cu caracter ilustrativ

Până la 40.000 de persoane sunt aşteptate să participe de la ora locală 16.00 (15.00 GMT) la 'Protestul polonezilor liberi', conform PiS. Acesta a organizat deplasări cu autocarul spre capitală pentru susţinătorii săi din zonele rurale, au relatat mass-media din Polonia.

Demonstraţia ar putea alimenta suplimentar conflictul actual între guvernul de coaliţie al lui Tusk, instalat la mijlocul lui decembrie, şi PiS, fost partid de guvernământ o lungă perioadă. Protestul a fost prevăzut iniţial împotriva reorganizării mass-media publice, pe care guvernul Tusk le-a acuzat că răspândesc propaganda de partid a PiS.

Însă controversa legată de încarcerarea fostului ministru de interne Mariusz Kaminski şi a ex-secretarului său de stat Maciej Wasik, arestaţi marţi, a modificat ţinta demonstraţiei.

Cei doi au fost arestaţi după ce au căutat refugiu de la şeful statului, Andrzej Duda, în palatul prezidenţial. PiS, din care provine Duda, acuză că Wasik şi Kaminski sunt deţinuţi politici.

Ei au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare pentru abuz în serviciu de un tribunal din Varşovia în decembrie 2023. Preşedintele Duda îi graţiase, însă Tribunalul Suprem a declarat decizia ca ilegală. Duda refuză să accepte respingerea graţierilor pe care le-a acordat.

Sursa: DCNews