Uniunea Europeană introduce, de urgență, cenzura absolută în rețelele sociale
Protestele masive din Europa împotriva uciderii femeilor și copiilor palestinieni și a bombardării spitalului din Gaza au determinat Comisia Europeană să ceară aplicarea cenzurii online cu patru luni înaintea intrării în vigoare a Regulamentului privind serviciile digitale. Statele europene au fost somate să-și desemneze urgent coordonatori ai serviciilor digitale naționale, care să disemineze către rețeaua informală a Comisiei Europene informațiile cu conținut așa-zis ilegal de pe rețelele de socializare, pentru a bloca viralizarea acestora.
Comisia Europeană a cerut interzicerea diseminării de conținut ilegal pe rețelele de socializare, care prezintă un risc clar de intimidare a anumitor grupuri ale populației și de destabilizare a structurilor politice și sociale din UE sau din părți ale acesteia, inclusiv cele care riscă să ducă la o amenințare gravă la adresa securității publice sau a sănătății publice în Uniune.
Mai pe înțelesul tuturor, se va introduce cenzura absolută pe rețelele de socializare, astfel că mesajele și informațiile care contravin narativului oficial vor fi șterse înainte ca acestea să devină virale. Comisia Europeană a emis recent o Recomandare privind coordonarea răspunsurilor la incidente, în special la cele survenite ca urmare a diseminării de conținut ilegal, înainte de aplicarea deplină a Regulamentul privind serviciile digitale.
”Deși platformele online, în special, au un rol important în diseminarea informațiilor în întreaga Uniune, acestea pot fi utilizate în mod abuziv ca mijloc de diseminare și amplificare a conținutului ilegal sau dăunător în mediul online. Comisia încurajează statele membre ca, până când structura de guvernanță prevăzută de Regulamentul privind serviciile digitale va fi pe deplin operațională, să numească o autoritate independentă care să facă parte dintr-o rețea informală de viitori coordonatori ai serviciilor digitale. Comisia ar putea convoca rețeaua informală a viitorilor coordonatori ai serviciilor digitale din proprie inițiativă sau la recomandarea unuia sau a mai multor membri ai rețelei informale a viitorilor coordonatori ai serviciilor digitale. Se recomandă ca rețeaua informală să coopereze cu Comisia pentru a răspunde, prin organizarea de reuniuni specifice, la incidentele, în special cele survenite ca urmare a diseminării de conținut ilegal”, se arată în Recomandarea Comisiei Europene.
Comisia a recomandat rețelei viitorilor coordonatori ai serviciilor digitale să se reunească la intervale regulate, pentru a avea o înțelegere coordonată a evoluției circumstanțelor extraordinare la nivel național și pentru a propune un cadru pentru orice acțiune ulterioară care ar putea fi considerată necesară în lumina circumstanțelor extraordinare identificate. Aceste reuniuni ar trebui să acopere aspecte precum schimbul de informații, de bune practici, de metodologii, de sisteme tehnice și instrumente, cu scopul de a sprijini eforturile de supraveghere a platformelor online foarte mari și a motoarelor de căutare online foarte mari într-un context de criză, precum și schimbul de informații strânse la nivel național de la autoritățile naționale competente în ceea ce privește identificarea conținutului ilegal online legat de situația de criză și amplificarea acestuia de către platformele online foarte mari și motoarele de căutare online foarte mari, inclusiv, informații referitoare la efectul acestui conținut asupra opiniei publice locale.
Până în prezent, mai puțin de 10 % din statele membre își desemnaseră deja în mod oficial coordonatorul serviciilor digitale, a atras atenția Comisia Europeană. ”Traversăm o perioadă fără precedent, marcată de conflicte și instabilitate, ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a atacului terorist al Hamas în Israel. Acoperirea largă a platformelor de comunicare socială face ca violența și războaiele să reverbereze tot mai mult în mediul online din Uniune. Acest lucru a avut drept consecință o creștere fără precedent a conținutului ilegal și dăunător care este diseminat online, inclusiv a acțiunilor coordonate de răspândire a dezinformării și a informării greșite în întreaga Uniune în legătură cu astfel de crize internaționale”, se mai precizează în documentul citat.
Sursa: Național