Alegeri locale în Republica Moldova - Număr record de candidați pentru Primăria Chișinăului

Moldovenii urmează să aleagă aproape 900 de primari și peste 11 mii de consilieri locali. Candidații Partidului prorus "Șansă" au fost excluși din cursa electorală. Decizia vine după ce directorul Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a declarat că țara este vizată de atacuri hibride de o amploare fără precedent.

Noi 5, 2023 - 11:18
Urmărește-ne peGoogle news
Alegeri locale în Republica Moldova - Număr record de candidați pentru Primăria Chișinăului
Foto: Primăria municipiului Chişinău

Alegătorii moldoveni din toate orașele și localitățile ies la vot să aleagă nu mai puțin de 898 de primari. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, pentru primăria capitalei Chișinău s-au înscris 28 de candidați, cu zece mai mulți decât la alegerile precedente.

Președinta Maia Sandu și-a îndemnat cetățenii să iasă la vot și să fie conștienți de puterea pe care o dețin. Aceasta spune că forțele pro-Kremlin vor încerca din răsputeri să blocheze drumul țării către aderarea la Uniunea Europeană.

„Astăzi, Moldova face pași mari pe calea integrării europene. Avem șansa să devenim membri ai UE datorită votului vostru, dragi cetățeni. Forțele pro-Kremlin, forțele pro-război, vor încerca din răsputeri să blocheze drumul nostru european”, a spus Maia Sandu.

Alegerile locale de anul acesta se desfășoară fără candidați din partea partidului prorus "Șansă". Comisia pentru Situații Excepționale a decis să retragă toate candidaturile acestei formațiuni politice după ce serviciile de informații au avertizat că pe teritoriul țării sunt desfășurate acțiuni de influențare a rezultatelor.

„Federația Rusă nu poate intra astăzi în Republica Moldova cu tancuri așa cum a intrat în Ucraina. În schimb, intră cu crimă organizată, finanțată din plin cu zeci de milioane de euro”, a spus Dorin Recean, premierul Republicii Moldova.

Partidul "Șansă" aparține prorusului Ilan Șor. Fostul său partid, "Șor", a fost declarat neconstituțional și desființat, însă oligarhul fugar a preluat un alt partid. Potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate, noua formațiune politică ar fi beneficiat de finanțări externe ilegale de aproximativ un miliard de lei, echivalentul a 50 de milioane de euro.