Printr-un comunicat, Comisia Europeană anunță interzicerea centralelor în apartamente - Până în 2040 ele trebuie să dispară

Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025.

Dec 9, 2023 - 12:05
Dec 9, 2023 - 12:05
Urmărește-ne peGoogle news
Printr-un comunicat, Comisia Europeană anunță interzicerea centralelor în apartamente - Până în 2040 ele trebuie să dispară
Foto: 7Media / Imagine cu caracter ilustrativ

Măsura luată de Uniunea Europeană este motivată de angajamentul Uniunii în lupta împotriva schimbărilor climatice. Această decizie are ca scop reducerea treptată a emisiilor și consumului de energie din clădiri în întreaga Uniune Europeană.

"Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns astăzi Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune.

Acesta este un domeniu în care impactul concret al ofertei ecologice europene va îmbunătăți calitatea vieții oamenilor, în locuințele și la locul de muncă, și le va reduce facturile la energie.

De asemenea, acest acord va stimula independența energetică a Europei, în conformitate cu Planul REPowerEU, și va constitui un argument comercial puternic în favoarea unui sector al clădirilor mai puțin poluante în UE", arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Mai departe, comunicatul Comisiei transmite că, până în 2040, centralele de apartament ar trebui complet interzise și înlocuite cu alte metode de încălzire pentru domicilii. Totodată, sunt așteptate și măsuri clare din partea statelor membre pentru a implementa noua perioada de tranziție.

"Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Directiva revizuită introduce un temei juridic clar pornind de la care statele membre să poată stabili cerinţe pentru generatoarele de căldură pe baza emisiilor de gaze cu efect de seră, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime de energie din surse regenerabile utilizată pentru încălzire.

Statele membre vor trebui, de asemenea, să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, mai transmite Comisia Europeană.

Din 2023, Austria va interzice vânzarea centralelor pe gaz. Vezi de când vor fi interzise și în România

Sursa: DCNews