Pe fondul creșterii șomajului tot mai mulți tineri chinezi se înghesuie să intre la academiile militare
Anul acesta, 17.000 de absolvenți de liceu s-au alăturat academiilor militare din China, cel mai mare număr de înscrieri de la finalizarea reformelor în 2017, care vizează modernizarea Armatei Populare.
Numărul total – în cele 27 de academii militare din China care acceptă absolvenți de liceu – a fost cu 2.000 mai mare decât anul trecut, a informat marți ziarul oficial al Armatei Populare de Eliberare (PLA). Aproape toate locurile au fost ocupate.
Acest lucru vine pe fondul creșterii șomajului în rândul tinerilor și al problemelor cu care se confruntă economia post-pandemie a Chinei care se luptă să se redreseze. Potrivit datelor oficiale, mai mult de una din cinci persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani și care locuiau în zonele urbane era șomer în iunie.
Aproximativ 8,2 milioane de liceeni chinezi au absolvit în 2022, cea mai recentă cifră disponibilă de la Ministerul Educației din China.
Săptămâna trecută, Beijingul a oprit publicarea datelor naționale lunare privind șomajul în rândul tinerilor, spunând că statisticile forței de muncă trebuie „îmbunătățite și optimizate în continuare”, pe măsură ce societatea și economia continuă să evolueze.
Pe măsură ce academiile au primit mai mulți absolvenți de liceu, au înrolat mai puțini militari, potrivit ministerului chinez al apărării care nu a furnizat cifre. Majoritatea au fost înscriși în locuri centrate pe știință și inginerie, pentru a se concentra pe „pregătirea războiului”, se spune.
Oficialii armatei au anunțat că 135.000 de absolvenți de liceu din toată țara au aplicat pentru „inspecție politică”, prima etapă a procesului de verificare a academiilor care le cere să ofere detalii personale, inclusiv religia, etnia, antecedentele familiale, istoricul de călătorie și orice cazier judiciar.
Peste 50.000 dintre ei au trecut apoi prin interviuri și procese de examinare medicală.
Președintele Xi a evidențiat în ultimele luni provocările de securitate „mai complexe” cu care se confruntă China, îndemnând armata să „se concentreze pe capacitatea de luptă”, subliniind în același timp obiectivul centenar al PLA – de a deveni o forță armată de clasă mondială până în 2027.
Pentru a-i inspira pe mai mulți absolvenți de liceu să se alăture PLA, armata le-a cerut astronautului Liu Yang și lui Zhu Yuemeng, un ofițer pe primul portavion al Chinei, Liaoning, să acționeze ca purtători de cuvânt pentru acțiunea de recrutare. Dong Jun, un pilot pe avionului avansat de luptă J-20 al Chinei, a fost, de asemenea, implicat în acțiunile de promovare a carierei militare în rândul tinerilor.