Deputatul Francisc Tobă a murit - Acesta a fost ales pe listele AUR, iar numele său apare în dosarul represiunii de la Sibiu din 1989

Deputatul Francisc Tobă a murit marți, 15 august, în jurul prânzului. Acesta suferea de o boală gravă.

Aug 15, 2023 - 16:10
Urmărește-ne peGoogle news
Deputatul Francisc Tobă a murit - Acesta a fost ales pe listele AUR, iar numele său apare în dosarul represiunii de la Sibiu din 1989
Foto: Francisc Tobă / Facebook

În vârstă de 70 de ani, Francisc Tobă se afla la al doilea mandat de parlamentar, ales în acest mandat pe listele AUR. Anterior a fost deputat din partea PDSR în mandatul 1992-1996.

Tobă a fost exclus din AUR la scurt timp după intrarea în Parlament și a făcut parte din delegația condusă de Șoșoacă care a mers la ambasadorul Rusiei de la București. Deputatul a fost exclus din AUR după ce în spațiul public au apărut informații cum că numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Conform unor mărturii din dosar, citate de Newsweek, Tobă era căpitan în Armată la Revoluție. El ar fi adunat milițieni răniți din Spitalul Județean Sibiu, pe care i-ar fi bătut, apoi i-ar fi dus la unitatea militară din Sibiu, unde au fost supuși tratamentelor inumane, spun procurorii.

În ultimele luni, Francisc Tobă a fost membru al Alianței pentru Patrie, formațiune înființată de Codrin Ștefănescu, din care a făcut parte și Liviu Dragnea.

În locul lui Tobă, în Parlament ar urma să intre Raluca-Maria Borta, din partea AUR.