Simona Halep a fost acuzată de a doua încălcare a regulamentului antidoping, din cauza „neregulilor în paşaportul său biologic”

“Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) confirmă că jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost acuzată de încălcare suplimentară şi separată a Programului antidoping de tenis (TADP), legată de nereguli din paşaportul biologic al sportivului (ABP). Simona Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, ca urmare a testării pozitive pentru substanţa interzisă Roxadustat la US Open în august anul trecut”, se arată într-un comunicat postat de ITIA pe site-ul oficial.

Mai 20, 2023 - 11:59
Urmărește-ne peGoogle news
Simona Halep a fost acuzată de a doua încălcare a regulamentului antidoping, din cauza „neregulilor în paşaportul său biologic”
Foto: Simona Halep

Acuzaţia suplimentară, constând în neregulile din paşaportul biologic, s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al Simonei Halep de către un grup independent de experţi ABP. Această acuzaţie este separată şi în plus faţă de cea legată de Roxadustat, din august 2022, care a atras suspendarea provizorie iniţială a Simonei Halep.

Dacă această acuzație va rămâne în picioare, Simona Halep își poate lua adio de la tenis! Toți sportivii care au fost găsiți vinovați din acest motiv au primit suspendări cuprinse între doi ani și suspendare pe viață!

Cele mai multe cazuri privind nereguli în pașaportul biologic s-au înregistrat în ciclism și atletism. În majoritatea cazurilor, pedeapsa a fost de doi ani. În cazul Simonei Halep, ținând cont că este a doua încălcare a regulamentului antidoping, probabil că suspendarea va fi și mai mare de doi ani.

Principiul fundamental al pașaportului biologic al sportivilor (ABP - Athlete Biological Passport) este de a monitoriza variabilele biologice selectate în timp, care dezvăluie indirect efectele dopajului, mai degrabă decât încercarea de a detecta substanța sau metoda dopajului în sine.

“Înţelegem că anunţul de astăzi adaugă complexitate unei situaţii deja foarte cunoscute. De la începutul acestui proces ne-am hotărât să comunicăm cu doamna Halep într-o manieră empatică, eficientă şi oportună. Desigur, înţelegem că există un mare interes al mass-media în aceste cazuri. Ar fi nepotrivit ca noi să comentăm detaliile până la încheierea întregului proces, dar vom continua să interacţionăm cu tribunalul independent Sport Resolutions şi cu reprezentanţii doamnei Halep cât mai rapid posibil”, a declarat Nicole Sapstead, Senior Director pentru Anti-Doping la ITIA.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis, după ce a fost testată pozitiv la testele antidoping de la US Open, la Roxadustat, o substanţă care ajută la mai buna oxigenare a sângelui.

Recent, Halep a declarat, într-un interviu pentru Tennis Majors, că nu cere un tratament special în cazul său, după mai multe luni de suspendare provizorie pentru dopaj, ci cere doar să fie judecată, pentru ca apoi să aibă şansa de a-şi continua cariera.