Exmatriculare sau suspendare pentru elevii cu abateri grave - Noi amendamente la Legile Educației

Noile proiecte de legi ale Educației se află în această perioadă în dezbaterea Parlamentului, urmând ca votul în plen să fie dat pe 3 mai.

Apr 21, 2023 - 06:53
Urmărește-ne peGoogle news
Exmatriculare sau suspendare pentru elevii cu abateri grave - Noi amendamente la Legile Educației
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Printre amendamentele depuse de parlamentari se numără și cele privind posibilitatea exmatriculării elevilor din învățământul obligatoriu, potrivit Edupedu. Apar și sancțiuni noi precum suspendarea temporară, telefoanele interzise în perioada cursurilor. 

Astfel, amendamentele prevăd posibilitatea emiterii preavizului de exmatriculare și a exmatriculării cu drept de reînscriere în anul următor pentru elevii din învățământul obligatoriu – mai puțin pentru cei din cursurile primare –, în cazul abaterilor foarte grave. Adică, atunci când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.

Sancțiunea prin suspendarea elevului se poate face pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare, potrivit modificărilor propuse. 

Totodată, li se interzice elevilor să dețină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanțe interzise, țigări, substanțe etnobotanice și să participe la jocuri de noroc în perimetrul unității de învățământ. 

Orice tip de arme sau produse pirotehnice, precum muniție, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a elevilor și a personalului unității de învățământ, sunt interzise.

Amendamentele mai prevăd că „elevii nu pot fi deposedați de bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederile legale”. 

Totodată, sunt interzise actele de violență, participarea și instigarea la astfel de acte, comportamentele jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare față de colegi și profesori, prozelitismul religios și difuzarea de materiale electorale.  

Amendamentele mai prevăd că elevilor le este interzis să părăsească perimetrul școlar în timpul programului, nu pot invita persoane străine fără acordul școlii și nu au voie să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul cursurilor, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spații autorizate explicit. 

Sursa: Adevarul.ro