Gorj: Rețea de pensionări fictive, destructurată de procurori - Femeia de serviciu, principalul pion în intermedierea șpăgilor

O întreagă rețea de pensionări fictive pe caz de boală a fost destructurată la Gorj! Capul rețelei ar fi fost chiar o femeie de serviciu, angajată a Policlinicii din Târgu Jiu. Ea asigura legătura dintre persoanele interesate să se pensioneze pe caz de boală și cei care întocmeau documentația pentru comisiile medicale de specialitate la Casa de Pensii. Femeia de serviciu intermedia și mita, care consta în câteva sute de lei sau alimente.

Ian 12, 2024 - 10:31
Urmărește-ne peGoogle news
Gorj: Rețea de pensionări fictive, destructurată de procurori - Femeia de serviciu, principalul pion în intermedierea șpăgilor
Imagine cu caracter ilustrativ

Procurorii din Gorj au reținut doi medici, o asistentă medicală și o femeie de serviciu pentru o perioadă de 24 de ore. Motivul reținerii este acela că aceștia eliberau certificate de pensie pe caz de boală pentru persoane care nu sufereau, de fapt, de afecțiunile trecute în acte.

Cele patru persoane reținute sunt acuzate de fapte de corupție.

Unul dintre cei reținuți este medicul Ion Alin Enache, medic expert în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, cu atribuţii de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, analizare a înscrisurilor medicale depuse de aceste persoane, precum şi de eliberare a acestor decizii.

„Cu privire la acesta, se fac cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de art. 289 alin 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (75 de acte materiale) şi de spălare a banilor în formă continuată, faptă prevăzută de art. 49 alin. 1 lit a şi b din Legea nr. 129/2019, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal. Astfel, s-a reţinut de către procuror că în perioada 03.07.2023 – 08.08.2023, suspectul E.I.A. a primit cu titlu de mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală, sume de bani cuprinse între 400 şi 1000 lei introduse în plicuri şi apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale, precum şi alte produse“, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Conform concluziilor procurorilor, medicul utiliza serviciile Iulianei Luca, o femeie de serviciu angajată în Spitalul Județean de Urgență Tg.- Jiu, ca intermediar în identificarea persoanelor dispuse să ofere mită în schimbul unor favoruri. De asemenea, procurorii susțin că medicul primea sprijin de la asistenta medicală Mariana Trans, care la rândul său primea bani și bunuri ca mită de la cei care solicitau decizii de pensionare.

„S-a mai reţinut totodată că în perioada 2016 - 2022, suspectul E.I.A. a conceput şi pus în aplicare o schemă infracţională de schimbare şi transfer de bunuri, de disimulare a provenienţei reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziţia a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale, aceştia fiind oficial finanţatorii achiziţiilor a trei apartamente cumpărate de soţia suspectului E.I.A. în anii 2017, 2018 şi 2022, familia suspectului plătind în total 240.500 euro şi 230.005 lei.

În perioada 2015 -2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocaţii, chirii, dobânzi) cu sumele de 951.145 lei, 51.564 euro şi 529 usd, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice, pentru întreţinerea familiei. Soţia suspectului este casnică, nu a avut un serviciu în toată perioada analizată“, au stabilit anchetatorii.

Investigațiile au relevat faptul că medicul a utilizat întreaga sumă de bani primită ca drepturi salarii pentru cheltuieli curente legate de întreținerea familiei. Cu toate acestea, el a efectuat și depuneri în numerar în propriile sale conturi bancare în valoare totală de peste 150.000 de lei, pentru care nu s-au putut identifica documentele justificative.

Mariana Tran, asistentă medicală în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, cu atribuţii, împreună cu suspectul medicil expert în cadrul aceleiaşi instituţii, de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate, este acuzată de oamenii legii de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (133 de acte materiale).

„Astfel, în perioada 03.07.2023 -08.08.2023, suspecta T.M. ar fi primit, cu titlu de mită, cu ocazia primirii solicitanţilor deciziilor de pensionare în fiecare dimineaţă, în jurul orelor 09,00-10,00 şi aranjării actelor din dosarele medicale, cât şi la finalul programului de lucru, în jurul orelor 11,30, când suspectul E.I.A. scoate plicurile conţinând sumele de bani primite din sertar, apoi scoate sumele de bani din plicuri, le numără, ţinând mâinile sub birou şi apoi remite suspectei T.M. o parte din aceste sume.

Suspecta T.M. ar fi primit cu titlu de mită, în modalităţile arătate mai sus, sume cuprinse între 100 şi 300 de lei, precum şi produse (sticle de alcool, produse alimentare, cafea, parfum etc.), de la fiecare persoană care solicita acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pe caz de boală“, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Iuliana Luca, femeia de serviciu, a solicitat și primit sume de bani în valoare de 400 - 500 de lei de la mai multe persoane. Aceste sume erau destinate să fie înmânate ca mită medicului Enache, cu scopul de a-l determina să încalce atribuțiile sale de serviciu în ceea ce privește emiterea deciziilor de pensionare anticipată pe caz de boală.

Totodată, Tatiana Adam, medic oftalmolog atât la o clinică medicală din municipiul Tg.-Jiu, cât şi în cadrul cabinetului medical individual din aceeaşi localitate, în perioada 16 august 2022 – 31 august 2023, a întocmit în fals referate de specialitate şi a aplicat în fals parafa şi semnătura pe fişe medicale, în schimbul primirii unor sume de bani cu titlu de mită.

„S-a mai reţinut că prin referatele medicale întocmite în fals, precum şi prin parafele aplicate în fals pe fişele medicale, pentru mai multe persoane, suspecta A.T. a determinat funcţionari din cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj S.P.C.R.P.C.I.V. Gorj şi comisiei de evaluare a persoanelor adulte în grad de handicap din cadrul Consiliului Judeţean Gorj să emită în fals, fără vinovăţie, certificate de încadrare în grad de handicap, decizii de pensionare şi permise de conducere“, au mai transmis procurorii.