Încărcătorul unic pentru dispozitive electronice, la un pas de adoptare în Parlamentul European

Comisia de specialitate a Parlamentului European a votat cu o majoritate covârşitoare de voturi în favoarea propunerii Comisiei Europene privind adoptarea unui încărcător unic pentru dispozitivele electronice, în scopul reducerii deşeurilor.

Apr 21, 2022 - 11:15
Urmărește-ne peGoogle news
Încărcătorul unic pentru dispozitive electronice, la un pas de adoptare în Parlamentul European
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cu 43 de voturi “pentru” şi 2 ”împotrivă”, Comitetul pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorilor a adoptat o poziţie proprie vis-a-vis de propunerea adoptării unui singur tip de încărcător în UE, venită din partea Comisiei Europene.

Adoptarea în cadrul Comitetului reprezintă ultimul pas înainte de votul final, ce va avea loc luna viitoare în plenul Parlamentului European.

Dispozitivele electronice dotate cu baterie, de la smartphone-uri la laptopuri, trebuie să folosească standardul USB-C pentru încărcare. În acest fel, utilizatorii vor putea folosi un singur încărcător pentru toate gadgeturile, ceea ce va însemna mai puţine deşeuri generate în momentul cumpărării produselor noi.

Există şi o excepţie specificată în propunerea legislativă pentru dispozitivele care sunt prea mici pentru a avea o mufă USB-C, caz în care este permisă folosirea altul standard.

Totodată, comisia de specialitate a adăugat o proprie prevedere, legată de încărcătoarele wireles, care trebuie şi ele să faciliteze o „minimă interoperabilitate”. Această precizare era necesară pentru companii precum Apple, care ar fi putut alege încărcarea fără fire pentru a scăpa de implementarea formatului USB-C.

În plus, producătorii vor avea obligaţia de a include etichete clare pe ambalajele produselor, prin care să comunice dacă acestea vin sau nu însoţite de încărcătoare.

Conform estimărilor oficiale, în Europa sunt livrate anual jumătate de miliard de încărcătoare, care generează între 11.000 şi 13.000 de tone de deşeuri.