Întorsătură favorabilă pentru români - Dobânzile fixe, în scădere semnificativă

Dobânzile fixe sunt într-o scădere semnificativă, iar cea mai mică dobândă fixă pe 3 ani este de 5,89%, potrivit unei analize realizate de reprezentanţii unei companii de brokeraj bancar.

Iun 19, 2023 - 12:15
Iun 19, 2023 - 12:15
Urmărește-ne peGoogle news
Întorsătură favorabilă pentru români - Dobânzile fixe, în scădere semnificativă
Imagine cu caracter ilustrativ

Dobânzile fixe în scădere la creditele ipotecare noi sau de refinanţare vin cu numeroase beneficii pentru toţi românii, arată reprezentanţii companiei. În plus, spun ei, scăderea dobânzilor fixe din sectorul bancar va conduce la o creştere economică semnificativă, dar va impacta şi consumul şi activitatea din sectorul imobiliar.

"Piaţa creditelor a luat o întorsătură favorabilă pentru români, într-adevăr, mai multe bănci din România au adoptat în ultima perioadă o diminuare considerabilă a dobânzilor fixe la creditele ipotecare noi de achiziţie imobile, dar şi la creditele ipotecare de refinanţare a acelor credite scumpe, contractate în trecut pe dobândă variabilă mare sau pe dobândă fixă mare. La momentul de faţă, sectorul bancar vine cu cea mai mică dobândă fixă pe 3 ani şi este de doar 5,89%. Această valoare este un record, cea mai mică din ultimul an", a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

Conform specialiştilor AVBS Credit, acesta este momentul potrivit în care să accesezi un credit ipotecar. Pentru achiziţionarea unei locuinţe, specialiştii AVBS Credit recomandă accesarea unui credit cu dobândă fixă în această perioadă. Cei care au un credit vechi (ipotecar, Prima Casă sau Noua Casă) care a devenit mult prea costisitor pot apela la refinanţare.

"În momentul în care băncile diminuează dobânzile, în special pe cele fixe care au devenit cele mai vânate dobânzi, apar următoarele situaţii: achiziţionarea locuinţelor nu mai este doar un vis - în momentul în care dobânda este mică, oamenii pot din nou să acceseze creditele dorite, gradul de îndatorare nu mai este o problemă şi pot accesa sume ale creditelor suficient de mari încât să-şi cumpere imobilele dorite; aglomerarea băncilor - oamenii aplică în număr mare atât pentru credite ipotecare noi, cât şi pentru credite ipotecare de refinanţare, aşadar timpul de aşteptare pentru contractarea unui credit poate creşte. Fiecare minut contează atunci când doreşti să obţii cel mai ieftin credit ipotecar al momentului, aşadar decizia trebuie luată înainte ca procesatorii dosarelor de credite să devină supraaglomeraţi", susţine Valentin Anghel.

El atrage atenţia că preţurile imobilelor pot creşte în perioada următoare. Se estimează o creştere a preţurilor imobilelor, deoarece piaţa imobiliară este invers proporţională cu cea bancară. Când se ieftinesc creditele, se scumpesc imobilele. Când cererea de cumpărare este mare, aceasta conduce la majorarea preţurilor locuinţelor. În concluzie, cel mai bun moment pentru achiziţionarea unui imobil este acum, când dobânzile fixe au scăzut, iar preţurile imobilelor încă n-au crescut.

"Incertitudinile în privinţa contractării creditelor bancare se risipesc, specialiştii în creditare consideră că perioada actuală este cea mai potrivită din an pentru soluţionarea nevoilor de finanţare ale românilor", se mai spune în analiză.

AVBS Credit lucrează cu peste 30 de bănci şi IFN-uri din România, iar serviciile sunt gratuite pentru clienţii care optează pentru un credit. AVBS Credit este membră a Asociaţiei Române a Brokerilor de Credite (ARBC).