Va fi dublat numărul locurilor la școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri, pentru anul 2023-2024, față de anul trecut - Proiect

Numărul locurilor la școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri va fi dublat, pentru anul școlar 2023-2024, față de anul trecut, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern, document avizat în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației. Ședința a avut loc vineri, 24 martie, conform surselor Edupedu.ro.

Mar 29, 2023 - 20:10
Urmărește-ne peGoogle news
Va fi dublat numărul locurilor la școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri, pentru anul 2023-2024, față de anul trecut - Proiect
Foto: Școala de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan" Cluj-Napoca

Pentru anul școlar 2023-2024, școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri au alocate 5.760 de locuri. În anul școlar 2022-2023, numărul locurilor a fost de 2.880, ceea ce înseamnă că a fost dublat numărul acestora.

Lista școlilor postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne:

 • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina: specializarea agent de poliție;
 • Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca: specializarea agent de poliție;
 • Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea: specializarea agent de poliție de frontieră;
 • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani: specializarea subofițer de jandarmi;
 • Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” – Fălticeni: specializarea subofițer de jandarmi;
 • Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti

În privința școlilor postliceale ale Ministerului Apărării Naționale, numărul locurilor a crescut cu peste 27%, față de anul 2022-2023. Concret, pentru anul școlar viitor sunt alocate 1.653 de locuri, în timp ce pentru anul curent (2022-2023) au fost 1.296.

Conform Ministerului Apărării Naționale, unităţile de învăţământ postliceal militar (studii postliceale) sunt:

 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”, Pitești, județul Argeș;
 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”, Boboc, județul Buzău;
 • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanța;
 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu;
 • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”, Chitila, județul Ilfov;

Amintim că, în anul 2022, numărul tinerilor care s-au înscris pentru admiterea la școlile militare de subofițeri s-a redus aproape la jumătate față de anul 2021, după cum apare în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

„Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile militare de maiștri militari și subofițeri s-a redus aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase la concurs a fost sensibil egal”, conform sursei citate.

Dispoziția nr. 3 din 16.02.2023 a Ministerului Apărării Naționale stabilește că, în anul școlar 2023-2024, admiterea la școlile militare postliceale se face doar pe baza mediei de la examenul de bacalaureat.

Sursa: Edupedu