Oamenii de știință avertizează: Consumul de sare peste limită crește riscul de diabet
O echipă de oameni de știință condusă de către Universitatea Tulane din New Orleans, Statele Unite, care a realizat un studiu pe mai mult de 400.000 de persoane, trage un semnal de alarmă în privința sănătății. Experții au constatat că un consum mai mare de sare crește riscul de diabet de tip 2. Cantitatea zilnică de sare este reglementată atât în România, SUA sau Marea Britanie (puteți citi mai jos).
Studiul i-a urmărit pe participanții din Marea Britanie timp de aproape doisprezece ani. În acea perioadă, aproximativ 13.000 au dezvoltat diabet de tip 2, potrivit Study Finds.
Într-un comunicat, Xuan Wang de la Universitatea Tulane din New Orleans, investigatorul principal al studiului publicat în revista Mayo Clinic Proceedings din luna noiembrie a spus că „luând sarea de pe masă poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2”. Dar este chiar atât de simplu?
Pentru început, acest tip de studiu, numit studiu observațional, nu poate dovedi că un lucru provoacă altul, doar că un lucru are legătură cu altul. (Ar putea fi și alți factori în joc.) Prin urmare, nu este potrivit să spunem că scoaterea sării de pe masa „poate ajuta la prevenire”.
Studiul Tulane poate sugera doar o asociere între consumul de sare și riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Datele folosite pentru a evalua consumul de sare s-au bazat pe întrebarea simplă: „Adaugi sare în mâncare?”
Întrebarea la care au răspuns participanții la studiu avea doar opțiunile: „niciodată/rar”, „uneori”, „de obicei” sau „întotdeauna”. Aceasta înseamnă că nu este posibil să se estimeze cu exactitate din răspunsuri câtă sare ar putea fi asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
Alimentele procesate sunt cea mai mare sursă de sare. Consumul normal de sare în țări precum Marea Britanie este de aproximativ 8 g sau două lingurițe pe zi. Dar aproximativ trei sferturi din aceasta provine din alimente procesate. Cea mai mare parte din restul se adaugă în timpul gătirii și foarte puțin adăugat la masă.
NHS de la Londra recomandă ca oamenii să limiteze aportul zilnic de sare la aproximativ 6 g. Deși oamenii din Marea Britanie și-au redus consumul de sare în ultimele două decenii, mai este un drum de parcurs.
În România, consumul de sare reglementat de ministerul Sănătății este de 5 grame zilnic (o linguriță), potrivit unui document intitulat ”Campania nutriție/alimentație” și publicat în 16 octombrie 2022. În schimb, în SUA, Asociația americană a inimii recomandă consumul de 2,3 grame de sare pe zi.
Având în vedere că reducerea cantității de sare este un obiectiv de sănătate publică, este important să putem cuantifica aportul pentru a vedea dacă există potențialul pentru ceea ce este cunoscut sub numele de efect „doză-răspuns”. Datele raportate nu au putut sugera dacă consumul a 2 g de sare pe zi adăugate la masă crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai mult decât consumul, să zicem, 1 g pe zi.
Cercetătorii au folosit alte teste ale aportului de sare, inclusiv o estimare a câtă sare au pierdut participanții în urină în decurs de 24 de ore. Acesta este cel mai precis mod de a măsura aportul de sodiu sau sare.
Această abordare a sugerat, de asemenea, că o cantitate mai mare de sodiu în urină a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. Cu toate acestea, ceea ce au mâncat participanții nu a fost deloc luat în considerare în această analiză.
Există unele dovezi că creșterea aportului de sare, măsurată prin sodiu în urină, poate fi legată de niveluri crescute de cortizol, hormonul stresului. Acest lucru a fost legat de creșterea tensiunii arteriale și de eficacitatea redusă a hormonului insulină.
Sursa: ziare.com