Unde poate fi întâlnită vipera cu corn, cel mai periculos șarpe din România
În atenţia iubitorilor de drumeţii în zonele montane! Iată cteva sfaturi pentru românii care sunt zilele acestea în vacanţă la munte.
Muntele e frumos. Ce poate fi mai plăcut decât să-ţi găseşti răcoarea în miez de vară pe crestele munţilor? Cei care preferă muntele pentru concediu şi relaxare trebuie să ştie că în mai multe zone din România pot fi întâlnite vipere cu corn, unele dintre cele mai de temut specii de şerpi din câte există.
De regulă, viperele atacă doar atunci când sunt provocate, spre deosebire de şerpii masculi care devin agresivi şi din senin.
Dintre toţi şerpii din ţara noastră şi chiar din Europa, vipera cu corn este considerată cea mai periculoasă, iar acest lucru are legătură cu veninul extrem de toxic pe care îl “injectează” în victimă în cantităţi mari cât să provoace şi moartea.
În România există două subspecii: vipera cu corn bănăţeană (Vipera ammodytes ammodytes) şi vipera cu corn dobrogeană (Vipera ammodytes montandoni).
Această viperă nu atacă însă decât în momentele în care oamenii încearcă să pună mâna pe ea sau când se aşază pe pietrele sub care stă ea. Deşi se mişcă lent, atacă brusc. Muşcătura de viperă este fulgerătoare şi lasă două urme punctiforme.
Printre efectele provocate de venin pot să apară: stare generală de rău, transpiraţii, greaţă, vărsături, anxietate, hipotensiune, tahicardie, iar în cazul în care există o reacţie anafilactică gravă, pot surveni stopul cardio-respirator şi insuficienţa respiratorie acută.
Cum recunoşti vipera cu corn
Vipera cu corn poate ajunge la dimensiuni de 90 - 95 de centimetri, însă dimensiunile medii sunt de 60 - 70 de centimetri. Culoarea variază de la cenuşiul masculilor la nuanţe maronii, roşcate şi cărămizii la femele. Ambele sexe au celebrul zig-zag de culoare neagră sau maro pe spate.
Cea mai mare diferenţă faţă de viperele comune este capul triunghiular şi cornul de pe maxilarul superior, de aici provenind şi denumirea populară de viperă cu corn, informează aventurainromania.ro.
Unde o putem întâlni
Viperele cu corn pot fi găsite în zona Dobrogei şi judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea. Preferă zonele cu stânci, însorite, iar uneori poate fi întâlnită şi în marginile pădurilor de foioase.
Sursa: DCNews