Aristică, ciobanul cu studii universitare care nu ar da viața în natură pe nimic: „Îmi place să dorm în cojoc, sub cerul liber, m-am întâlnit și cu ursul”

Aristică Bălan este cioban pe Transalpina și are grijă de peste 2.500 de oi. Este absolvent al Facultății de Silvicultură din Brașov, dar nu ar da traiul în natură pe niciun job pe care l-ar putea avea ca absolvent de facultate. Transhumanța este momentul său preferat din an.

Iul 29, 2023 - 11:01
Urmărește-ne peGoogle news
Aristică, ciobanul cu studii universitare care nu ar da viața în natură pe nimic: „Îmi place să dorm în cojoc, sub cerul liber, m-am întâlnit și cu ursul”
Foto: pandurul.ro

Ca cioban, are parte de tot felul de experiențe care de care mai provocatoare. S-a întâlnit și cu ursul în repetate rânduri. Unul dintre momentele sale preferate este atunci când turiștii îl roagă să face poze cu ei.

Am liceul, Facultate de Silvicultură absolvită în Brașov, dar tot cu oile, în mijlocul naturii îmi place cel mai mult. Să dorm în cojoc, sub cerul liber. Am circa 2.500 de oi de care am grijă și aici nu te poți plictisi. M-am întâlnit și cu ursul de multe ori. Am trăit multe, dar nu aș vrea să renunț la asta. Asta îmi place. Îmi plac oile, animalele, natura și munții. Am făcut transhumanţă la cote mari, am făcut Bărăganul, Banatul. Transhumanţa a fost mama noastră. Munţii ăştia sunt plini cu oi așa că și turiștii au ce vedea: verdeaţă, aer curat, apă rece”, povestește Aristică pentru pandurul.ro.

Oile, măgarii și câinii sunt cei mai buni prieteni ai lui. Măgarii îi cară mâncarea pe timpul zilei, iar el cară medicamentele de prim ajutor pentru oi în caz că se rănesc pe munte. Seara, merge la stână. Zilele arată la fel pentruu Aristică, cu toate astea spune că nu se plictisește și nu s-ar vedea făcând altceva.

Opresc turiștii, vin la noi. Se bucură când văd oile, măgarii. Stau să facă poze, să ne filmeze. Sunt mulți străini care vin și fac poze cu noi. Nu înțelegem limba engleză prea bine, dar am înțeles mereu când au venit să facă poze și ne-au spus că avem o țară frumoasă”, a mai mărturisit ciobanul pentru sursa citată.