China l-a demis pe Li Shangfu din funcția de ministru al Apărării și pe un consilier de stat, a anunțat televiziunea de stat CCTV

Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, cel mai înalt for legislativ al țării, a votat, de asemenea, pentru înlăturarea fostului ministru de Externe Qin Gang din funcția de consilier de stat, a precizat CCTV, citată de Reuters.

Oct 24, 2023 - 15:55
Urmărește-ne peGoogle news
China l-a demis pe Li Shangfu din funcția de ministru al Apărării și pe un consilier de stat, a anunțat televiziunea de stat CCTV
Foto: Li Shangfu

Comitetul l-a numit pe Yin Hejun în funcția de ministru al Științei și Tehnologiei din China și pe Lan Foan în funcția de ministru de Finanțe.

Momentan, Beijingul nu a oferit nicio explicație vizavi de demiterea lui Li Shangfu. Între timp, China a rămas fără un ministru al Apărării, în timp ce se pregătește să găzduiască oficiali străini din domeniul apărării la Forumul Xiangshan de la Beijing din 29-31 octombrie.

Li Shangfu a dispărut din atenția publicului în urmă cu două luni. Reuters a raportat luna trecută că Li a fost investigat pentru corupție legată de achiziția și dezvoltarea de echipamente.

Mai mult, Li Shangfu este plasat sub investigaţie de către autorităţi.

Ancheta asupra lui Li se referă la achiziţia de echipamente militare, potrivit unui oficial regional de securitate şi a trei persoane aflate în contact direct cu armata chineză.

Reuters precizează că nu a reuşit să obţină detalii despre achiziţiile de echipamente care au fost analizate.

Opt înalţi funcţionari din cadrul unităţii de achiziţii a armatei chineze, pe care Li a condus-o din 2017 până în 2022, sunt, de asemenea, sub investigaţie, potrivit a două dintre persoanele aflate în contact direct cu armata.

Ancheta asupra lui Li, care a fost numit în funcţia de ministru al apărării în martie, şi a celor opt oficiali este efectuată de temuta Comisie de inspecţie disciplinară a armatei, au declarat cele două persoane.

Examinarea detaliată de către Reuters a acuzaţiilor aduse lui Li şi a momentului în care a fost efectuată ancheta se bazează pe interviuri cu surse care interacţionează în mod regulat cu lideri chinezi de rang înalt din domeniul politic şi al apărării, precum şi cu oficiali regionali care cunosc îndeaproape politica chineză, precizează agenţia.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a declarat vineri reporterilor că nu este la curent cu situaţia. Consiliul de Stat şi Ministerul Apărării nu au răspuns deocamdată solicitărilor de comentarii, iar Li nu a putut fi contactat.

Sursa: Știrile ProTV