Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, răspunde unui fost șef NATO: „Ucraina nu este o ţară”, „ci nişte teritorii reunite artificial”

Fostul preşedinte al Rusiei Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin, a postat duminică pe Telegram un răspuns aparent la propunerea lui Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al NATO, care a sugerat ca Ucraina să se alăture alianţei fără teritoriile ocupate în prezent de Rusia, relatează The Guardian.

Noi 12, 2023 - 17:08
Urmărește-ne peGoogle news
Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, răspunde unui fost șef NATO: „Ucraina nu este o ţară”, „ci nişte teritorii reunite artificial”
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Medvedev, care în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, scrie că această abordare este practic o recunoaştere a faptului că Crimeea şi Donbass nu mai fac parte din Ucraina. "Nu este rău, dar este important să mergem mai departe", a comentat el ironic. "Trebuie să recunoaştem că Odesa, Nikolaev, Kiev şi practic orice altceva nu sunt deloc Ucraina", a adăugat Medvedev.

Devenit de la invazia rusă în Ucraina o voce propagandistică a Kremlinului care exprimă poziţii dure, Dmitri Medvedev arată sarcastic că mai sunt încă trei paşi "înainte de a admite ceea ce este evident": că Volodimir Zelenski - "care nu merge la vot" (aluzie la decizia preşedintelui ucrainean de a nu organiza anul viitor alegerile prezidenţiale la termen din cauza războiului - n.r.) - nu este preşedinte, ci un uzurpator, că limba ucraineană nu este o limbă şi că Ucraina nu este o ţară, "ci nişte teritorii reunite artificial".

Prin urmare, Ucraina, chiar şi fără teritoriile ocupate de Rusia, nu poate fi acceptată în NATO, deoarece nu este o ţară, a conchis Medvedev.

Această noţiune inexactă, conform căreia Ucraina nu este o ţară independentă, ci o parte istorică a Rusiei, se repetă de ceva timp în retorica liderilor ruşi. Vladimir Putin a spus acest lucru la summitul NATO din 2008 şi din nou în 2014, când a justificat anexarea ilegală a Crimeei.

Sursa: ziare.com