Mariusz Kamiński, fostul ministru de Interne din Polonia, în greva foamei după ce a fost reținut - Se consideră prizonier politic

Mariusz Kamiński, fost ministru al internelor din Polonia, a fost reținut și trimis în închisoare marți, după ce a fost condamnat pentru abuz de putere într-o funcție anterioară. El a anunțat că începe o grevă a foamei, scrie Reuters.

Ian 10, 2024 - 15:15
Urmărește-ne peGoogle news
Mariusz Kamiński, fostul ministru de Interne din Polonia, în greva foamei după ce a fost reținut - Se consideră prizonier politic
Foto: Mariusz Kamiński

"Declar că tratez condamnarea mea... ca pe un act de răzbunare politică," a spus Kamiński în declarație, citită de fostul său adjunct Blazej Pobozy într-o conferință de presă în fața sediului prim-ministrului.

"Ca prizonier politic, am început o grevă a foamei din prima zi a detenției."

Poliția a intrat în Palatul Prezidențial din Polonia, marți, executând un mandat de arestare pentru a-i duce pe fostul ministru de interne și adjunctul său în închisoare.

Sute de protestatari s-au adunat marți în fața palatului prezidențial și în fața unei secții de poliție unde aceștia erau reținuți, la cererea partidului PiS, al cărui membri sunt Kamiński și Wasik.

Președintele Poloniei a apărut într-o poză alături de cei doi parlamentari, în timp ce poliția îi căuta pentru a-i aresta, marți.

Fotografiile postate pe platforma de socializare X de către biroul președintelui Andrzej Duda reprezintă doar cel mai recent episod al unui conflict care va continua, probabil, pe tot parcursul coabitării între administrația prezidențială și executivul Poloniei.

În 2015, la scurt timp după ce partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a ajuns la putere, aliatul său, Duda, a emis o grațiere pentru Mariusz Kaminski, permițându-i să devină ministru de Interne.

Există însă întrebări legate de dreptul lui Duda de a-l grația înainte ca un tribunal de apel să dea o hotărâre finală. Curtea Supremă a decis anul trecut că acest caz ar trebui redeschis.

Ulterior, luna trecută, Kaminski și adjunctul său, Maciej Wasik, au fost condamnați la doi ani de închisoare pentru abuz de putere. Presa a relatat că poliția îi căuta pe foștii lor șefi, marți, pentru a-i duce în închisoare.

Potrivit postării biroului lui Duda, acesta le-a spus celor doi noi consilieri, în cadrul unei ceremonii de marcare a numirii lor, că "cea mai bună dovadă a patriotismului vostru pro-statal este faptul că ați colaborat cu miniștrii Mariusz Kaminski și Maciej Wasik în ultimii ani".

Conform multor juriști și președintelui Camerei Inferioare a parlamentului, Szymon Holownia, verdictul din decembrie a însemnat că Kaminski și Wasik și-au pierdut mandatele parlamentare. Dar amândoi au negat acest lucru și au planificat să participe la următoarea ședință.

Duda s-a întâlnit cu Holownia luni pentru a încerca să-l convingă că grațierea lui este valabilă, în ciuda hotărârii justiției, iar că instanța nu avea dreptul să dea o a doua sentință în cazul lor.

"Ședința planificată în această săptămână va fi mutată pentru săptămâna viitoare... există un singur motiv pentru această decizie - sarcina mea este să asigur demnitatea Sejm-ului și liniștea socială", a spus Szymon Holownia, vorbitorul Sejm-ului.

Parlamentul trebuia să voteze bugetul pentru anul 2024 la ședința acestei săptămâni. Are până la sfârșitul lunii ianuarie să trimită bugetul președintelui pentru a fi semnat. Dacă nu o face, președintele poate dizolva parlamentul.

Sursa: DCNews