Preşedintele Maia Sandu a decretat sâmbătă zi de doliu naţional în Republica Moldova

Maia Sandu a semnat vineri seara decretul privind declararea zilei de 16 septembrie zi de doliu naţional, în semn de profundă tristeţe cauzată de decesul primului preşedinte al Republicii Moldova.

Sep 16, 2023 - 10:34
Sep 16, 2023 - 10:35
Urmărește-ne peGoogle news
Preşedintele Maia Sandu a decretat sâmbătă zi de doliu naţional în Republica Moldova
Foto: Președinția Republicii Moldova

Este vorba despre Mircea Snegur, susţinător activ al mişcării de renaştere naţională, demnitar care a avut un rol esenţial în promovarea independenţei, libertăţii şi suveranităţii Republicii Moldova, se arată în comunicatul preşedinţiei de la Chişinău, potrivit Deschide.md

Potrivit decretului prezidenţial, în toate localităţile din republică, precum şi la misiunile diplomatice şi consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, drapelul de stat va fi coborât în bernă. La ora 12:00, se va cinsti memoria preşedintelui Mircea Snegur prin păstrarea unui moment de reculegere. Autorităţilor publice, întreprinderilor şi organizaţiilor li se recomandă să renunţe la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă, iar instituţiilor mass-media să ţină cont de specificul zilei la editarea publicaţiilor şi la formarea programelor.

Furnizorul public naţional de servicii media Compania 'Teleradio-Moldova' va transmite în direct funeraliile. Reprezentanţii mass-media vor avea acces în Catedrala Mitropolitană 'Naşterea Domnului', în seara zilei de 15 septembrie, de la ora 19:30.

Din cauza măsurilor speciale de securitate, reprezentanţii mass-media sunt rugaţi să poarte legitimaţiile de presă. Corpul neînsufleţit al preşedintelui Mircea Snegur a fost depus vineri seara la Catedrală Mitropolitană 'Naşterea Domnului', iar sâmbata dimineaţa la Palatul Republicii, începând cu ora 10.00, pentru ca toţi care vor să-şi poată lua rămas bun şi să-i aducă un ultim omagiu celui care a fost primul preşedinte al Republicii Moldova, informează IPN.

Zeci de persoane au venit vineri seara la Catedrala Mitropolitană pentru a-şi lua rămas bun de la primul preşedinte al Republicii Moldova. Oamenii au adus flori şi au aprins lumânări în memoria fostului şef de stat, a relatat Newsmaker. Mircea Snegur va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chişinău de pe strada Armenească. Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a decedat la 13 septembrie din cauza unei boli incurabile.

Guvernul lansează Cartea de Condoleanțe electronică, în semn de respect și recunoștință pentru primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur

16 septembrie 2023, Chișinău - Guvernul Republicii Moldova informează că, în semn de respect și recunoștință pentru primul Președinte al țării noastre, domnul Mircea Snegur, a fost deschisă Cartea de Condoleanțe electronică.

Președintele Mircea Snegur, o personalitate marcantă în istoria națională, a jucat un rol pivotant în consolidarea statalității, independenței și suveranității Republicii Moldova. Cu acest prilej, vă invităm să vă alăturați în a aduce un omagiu demn primului Președinte al țării noastre.

Cartea de Condoleanțe va fi accesibilă pe site-ul oficial al Guvernului: http://www.gov.md/mesaje. Fiecare cetățean este invitat să își exprime compasiunea, recunoștința sau să împărtășească gânduri și amintiri valoroase legate de mandatul primului Președinte al Republicii Moldova.

De asemenea, o Carte de Condoleanțe este deschisă și la Palatul Republicii.

În aceste momente de doliu național, să ne unim în spirit de solidaritate și respect pentru a onora memoria Președintelui Mircea Snegur.