Ministerul Muncii consideră că impunerea vaccinării obligatorii de către angajator este absolut ilegală

În timp ce Klaus Iohannis declara marți că vaccinarea trebuie să fie obligatorie, ministrul Muncii Raluca Turcan a emis un răspuns oficial pentru Avocatul Poporului, în care arată contrariul voinței președintelui. Astfel, Ministerul Muncii consideră că impunerea vaccinării de către angajator este absolut ilegală.

Sep 22, 2021 - 22:29
Sep 22, 2021 - 22:39
Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul Muncii consideră că impunerea vaccinării obligatorii de către angajator este absolut ilegală

Președintele Klaus Iohannis a preluat discursul premierului Florin Cîțu referitor la vaccinarea obligatorie a categoriilor profesionale din domeniile esențiale, reproducându-l chiar la New York, cu prilejul Adunării Generale a ONU.

Între timp însă, la București, obligat să dea un răspuns Avocatului Poporului, Ministerul Muncii contrazice flagrant afirmațiile președintelui, arătând că vaccinarea nu poate fi obligatorie.

Potrivit Strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin HG 1031/2021, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie). Potrivit dispozițiilor Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, accesul la locul de muncă a personei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva SARS-Cov-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament, iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor. Așadar, niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, se arată în răspunsul Ministerului Muncii. Un răspuns identic a fost dat și de către Ministerul Sănătății, care a reiterat că vaccinarea nu are cum să fie obligatorie.

Polițiștii, care fac parte din categoriile esențiale amenințate cu vaccinarea obligatorie, susțin că preferă să fie dați afară pentru că nu s-au imunizat, fiind conștienți că vor câștiga procesele în instanță, susțin sindicaliștii de la Europol, potrivit Național.ro. Aceștia arată că Guvernul vrea să se folosească de polițiști pentru a-și atinge targetul de vaccinare, însă nu are nicio șansă de reușită.

Noi ne opunem vehement oricărei forme de obligativitate. Mai mult, în Codul Muncii se prevede că angajatorul are obligația de a asigura angajatului măsurile de sănătate și securitate în muncă la locul de muncă și că nu pot exista niciun fel de discriminări în raport cu niciunul dintre elmenetele ce țin de sănătate. Inclusiv acea obligativitate de testare din banii angajatului pică. Eu cred că autoritățile așteaptă să crească numărul țărilor care vin cu astfel de obligații, ca să facă și ele ce fac celelalte țări. Numai că celelalte țări au o grămadă de conflicte din această cauză. Polițiștii spun că este libertatea de conștință a fiecăruia și că fiecare apreciază în raport, cu informațiile pe care le are la dispoziție, dacă este în regulă sau nu să se vaccineze și la fel trebuie să rămână și în continuare. Angajații MAI sunt dispuși să se retragă din stradă, dacă li se impune vaccinarea sau testarea. Și chiar dacă vor fi amenințați cu concedierea, foarte mulți vor accepta să fie dați afară, știind că această obligativitate va fi constatată ca fiind nelegală. Chiar și celor vaccinați din Poliție li se pare excesivă o astfel de măsură de obligativitate”, a declarat pentru Național.ro, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Tensiuni între salariați și angajatori

Intenția Guvernului de a crea condiții distincte între angajații vaccinați și cei nevaccinați este de natură să genereze discriminări și tensiuni între angajați și angajatori, iar un asemenea comportament din partea angajatorului este interzis, tot prin Codul Muncii, susțin reprezentanții Sindicatului Polițiștilor Europol, potrivit Național.ro.

Divizarea societății  puternic încercată de restricțiile din ultimul an și jumătate este lucrul pe care nu ni-l dorim tocmai din cauza unei slabe gestionării a pandemiei de către guvernanți. Indiferent de măsurile restrictive care vor urma, nu vom accepta ca polițiștii să fie obligați să se vaccineze, această decizie putând fi luată doar cu consimțământul lor, iar în cazul plății testelor PCR, acestea trebuie suportate exclusiv de angajator”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Europol.

Sursa: Național.ro