Poliția Română vrea amenzi mai mari pentru șoferi - Polițiștii cer ca punctul de amendă să crească urgent cu 15%

Conform legii, punctul de amendă ar fi trebuit actualizat la 10% din valoare salariului minim, care va fi majorat la 3300 de lei în noiembrie. Guvernul a decis îngheţarea lui în ultimii ani.

Sep 27, 2023 - 16:09
Urmărește-ne peGoogle news
Poliția Română vrea amenzi mai mari pentru șoferi - Polițiștii cer ca punctul de amendă să crească urgent cu 15%
Foto: Poliția Română/imagine cu caracter ilustrativ

Poliția Română vrea amenzi mai mari pentru șoferi și în acest sens a fost formulată o propunerea pentru creșterea punctului de amendă cu 15%.

Punctul de amendă în prezent este de 145 de lei. Poliția Română cere ca punctul de amendă să crească de la 1 ianuarie 2024 la 165 de lei. Conform legii, punctul de amendă e 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier, iar odată cu majorarea salariului minim la 3300 de lei valoarea punctului de amendă ar trebui să devină 330 de lei.

Propunerea de majorare a punctului de amendă pentru abateri rutiere vine de la Poliția Română și va fi susținută de Ministerul de Interne. Nu e clar încă dacă va fi adoptată prin ordonanță de urgență sau va merge în Parlament pentru dezbateri.

Polițiștii au propus ca amenzile să crească de la 1 ianuarie 2024 având în vedere numărul crescut de abateri de la Codul Rutier care duc la accidente, România fiind pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere, cu o medie dublă față de cea din Uniune.

Punctul de amendă este înghețat din 2017, iar dacă nu ar fi fost așa, acum ar fi trebuit să fie 330 de lei.  În momentul de față valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei.

În cazul depășirii limitei de viteză cu 10 – 20 km/h, sancțiunea va fi de două sau trei puncte amendă (290 sau 435 de lei), la care se adaugă două puncte de penalizare.

Pentru 21 – 30 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de patru sau cinci puncte amendă (580 sau 725 de lei), la care se adaugă trei puncte de penalizare.

Mai departe, pentru 31 – 40 km/h peste viteza maximă admisă, sancțiunea va fi de la șase la opt puncte amendă (de la 870 la 1.160 de lei), la care se adaugă patru puncte de penalizare. Dacă limita de viteză este depășită cu 41 – 50 km/h, sancțiunea va fi de la 9 la 20 de puncte amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei), la care se mai adaugă și șase puncte de penalizare.

Dacă limita de viteză este depășită cu mai bine de 50 km/h, sancțiunea va fi cuprinsă tot între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că vom vorbi despre o amendă maximă în valoare de 2.900 de lei. În acest caz însă, permisul de conducere va fi suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Pentru a evita depășirea limitei de viteză, este important ca șoferii să respecte semnele de circulație și să adapteze viteza la condițiile de drum.