Angajații de la Finanțe, revoltați că ar fi arși la buzunar de reforma fiscală - Ce salarii încasează aceștia

Revolta bugetarilor de la Finanțe față de reforma pregătită de Guvern aduce în atenția publică salariile generoase pe care le încasează această categorie cu rol-cheie, care ar fi afectate, în sensul diminuării lor, de deciziile Executivului.

Aug 13, 2023 - 23:35
Urmărește-ne peGoogle news
Angajații de la Finanțe, revoltați că ar fi arși la buzunar de reforma fiscală - Ce salarii încasează aceștia
Foto: Ministerul Finanțelor/ Imagine cu caracter ilustrativ

Timp de două zile, angajații de la Ministerul de Finanțe au protestat față de măsurile fiscal-bugetare pe care urmărește să le ia Guvernul, pentru că le-ar fi afectate veniturile. Mai precis, măsuri precum tăierea voucherelor pentru bugetarii care iau mai mult de 5.850 de lei, a normei de hrană sau limitarea sporului pentru condiții vătămătoare la 1.000 de lei brut (adică un net de 645 de lei), ar ajunge să lovească din plin în acest minister, unde lefurile sunt destul de generoase. 

Conform ultimelor date privind salarizarea de la Ministerul Finanțe, care sunt aferente lunii mai, o bună parte dintre angajați ajung să aibă salariile diminuate. Unul din cele mai mari salarii le regăsim la cabinetul demnitarilor, unde un consilier încasa, în luna mai, în mână, 13.285 de lei, mai mult decât ministrul de Finanțe de la acea vreme, Adrian Câciu, căruia îi intrau în cont doar 12.776 de lei.

La Direcția Generală Juridică – adică locul unde a pornit protestul spontan, apoi s-a extins –, organigrama arată că există un director general, doi directori adjuncți, cinci șefi serviciu și un șef birou. De asemenea, sunt 45 de consilieri juridici și patru experți.

Directorul general lua în luna mai 11.518 lei, în timp ce un adjunct încasa 10.238 de lei. Un șef de serviciu ridica 9.354 de lei, iar la consilierii juridici superiori suma putea ajunge până la 7.537, majoritatea lefurilor fiind de 7.000 de lei. Din datele consultate de „Adevărul“, la Direcția Generală Juridică, doar cinci angajați aveau salarii sub 5.850 de lei, adică pragul de la care începe tăierea unor beneficii.

La Direcția Trezorerie, acolo unde a intervenit inclusiv Ciolacu, după cum au precizat surse politice pentru „Adevărul“, ca plățile să nu fie oprite vineri, exact înainte de minivacanța bugetară, majoritatea angajaților au în jur de 7.000 de lei salariul. Un director primește 12.416 lei. Din 75 de angajați la această direcție, doar cinci aveau leafa netă sub 5.850 de lei.