Cel mai mare acord militar din istorie cu SUA - România va cumpăra 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite

În contextul războiului lui Putin din Ucraina, în vecinătatea României, guvernul de la București ia o hotărâre foarte importantă pentru asigurarea siguranței sale naționale pe termen mediu și lung. Astfel, potrivit ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, România este gata să semneze un contract de 6,5 miliarde de dolari cu Statele Unite, pentru achiziționarea de avioane F-35, fiind cel mai mare acord militar din istorie.

Aug 12, 2023 - 13:49
Urmărește-ne peGoogle news
Cel mai mare acord militar din istorie cu SUA - România va cumpăra 32 de avioane de luptă F-35 din Statele Unite
Imagine cu caracter ilustrativ

În timp ce războiul ”s-a mutat la ușa noastră”, conform declarației lui Tîlvăr, România este hotărâtă să-și îmbunătățească considerabil capacitatea de apărare al armatei sale, potrivit Bloomberg.

Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, a declarat că guvernul așteaptă aprobarea Parlamentului de la București pentru achiziția a 32 de avioane F-35 de luptă fabricate de Lockheed Martin Corp., împreună cu echipamente logistice, antrenament și muniție. Flota aeriană ar trebui să fie în funcțiune din 2030, a spus el.

„Războiul s-a mutat literalmente la ușa noastră în ultimele săptămâni”, a declarat Tîlvăr pentru sursa citată, invocând noi atacuri rusești asupra porturilor de pe fluviul Dunărea, în apropiere de granița de est a României. „Nu ignorăm în niciun caz aceste riscuri.”

Membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din 2004, România și-a consolidat capacitățile de apărare aeriană cu un sistem de rachete multiple cu lansare ghidată, HIMARS, care este de așteptat să devină complet operațional anul viitor – precum și trei sisteme aeriene fără pilot Bayraktar, care urmează să fie livrate în 2024, a spus Tîlvăr.

De asemenea, România așteaptă livrarea a 32 de avioane de vânătoare F-16 din Norvegia până în 2025. Au fost livrate patru baterii de rachete Patriot de către SUA pentru apărarea aeriană, în timp ce un contract pentru alte trei este probabil să fie semnat până la sfârșitul anului 2023, a spus ministrul.

România, stat membru al Uniunii Europene care împarte cea mai lungă graniță cu Ucraina, a sporit treptat cheltuielile pentru apărare din 2014 și s-a angajat să aloce aproximativ 2,5% din produsul său intern brut pentru apărare în următorii ani.

Anxietatea oamenilor care locuiesc în apropierea graniței a crescut după recentele atacuri ale Rusiei asupra portului Reni și Izmail de pe Dunăre din Ucraina, deoarece se tem că dronele și rachetele Rusiei ar putea lovi teritoriul României.

„În timp ce România, ca membru NATO, beneficiază de garanțiile de securitate ale Alianței și aceasta oferă cea mai bună garanție de securitate posibilă, este un scenariu care este luat în considerare de armata noastră”, a spus Tîlvăr. „Pot spune cu încredere că suntem pregătiți pentru orice situație de urgență.”

În ședința CSAT din aprilie 2023 s-a hotărât aprobarea ”Conceptului de realizare a capacității operaționale de apărare aeriană cu avioane de generația a V-a”, asigurând astfel contractarea de avioane de luptă F-35 din Statele Unite.