Mandatul Secretarului General al NATO se prelungește cu un an - Jens Stoltenberg: „Sunt onorat”

Aliații NATO au stabilit marți, 4 iulie, prelungirea cu un an a mandatului secretarului general Jens Stoltenberg, până la 1 octombrie 2024. Decizia va fi aprobată de șefii de stat și de guvern NATO la Summit-ul de la Vilnius, a anunțat Alianța într-un comunicat de presă.

Iul 4, 2023 - 15:13
Urmărește-ne peGoogle news
Mandatul Secretarului General al NATO se prelungește cu un an - Jens Stoltenberg: „Sunt onorat”
Foto: Jens Stoltenberg / Facebook

„Sunt onorat de decizia Aliaților NATO de a-mi prelungi mandatul ca secretar general. Legătura transatlantică dintre Europa și America de Nord ne-a asigurat libertatea și securitatea timp de aproape șaptezeci și cinci de ani, iar într-o lume mai periculoasă, marea noastră Alianță este mai importantă ca niciodată”, a transmis Stoltenberg.

Aliații i-au mulțumit Secretarului General pentru conducerea și angajamentul său, care au fost esențiale pentru păstrarea unității transatlantice în fața provocărilor de securitate fără precedent, scrie în comunicat.

Fostul prim-ministru norvegian este în funcție din 2014.

Mandatul său urma să expire anul trecut, dar a rămas în funcție ca urmare a războiului pornit de Rusia în Ucraina.

Membrii NATO ar fi trebuit să anunțe succesorul în timpul următoarei reuniuni a Alianței de la Vilnius, în perioada 11-12 iulie, dar nu s-a ajuns la un consens.

Secretarul american de stat Antony Blinken a precizat luna trecută că SUA „nu promovează un candidat anume pentru a conduce NATO”.

Presa din Norvegia a relatat recent că Joe Biden i-a solicitat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, să rămână în această funcţie pentru încă un an.