Marcel Ciolacu s-a enervat când a fost întrebat de eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii: Ce vreți să facem din țara asta? Să o îndreptăm spre un blocaj economic total?

Marcel Ciolacu a vorbit despre eliminarea facilităților fiscale, proiecte pe care se pare că PSD îl sprijină, cu atât mai mult acum cât liderul social-democraților este premier.

Iul 3, 2023 - 13:26
Iul 3, 2023 - 13:27
Urmărește-ne peGoogle news
Marcel Ciolacu s-a enervat când a fost întrebat de eliminarea facilităților fiscale pentru anumite categorii: Ce vreți să facem din țara asta? Să o îndreptăm spre un blocaj economic total?
Foto: Captură Video

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu este oportun să introducem taxe noi. Social-democratul a mai precizat că nu va fi luată nicio decizie legată de eliminarea facilităților fiscale până nu vor fi consultați toți actorii din domeniile în care se aplică facilitățile fiscale. Prim-ministrul a punctat că anul acesta trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 4,4: ”Obiectivul României este de a se încadra în acest deficit astfel încât dobânzile de refinanțare să nu crească. Avem un acord cu Comisia Europeană care poate influența eventualele fonduri europene adresate României, dar, cel mai grav, ar afecta implementarea reformelor din PNRR. Am solicitat o analiză de ansamblu pe acest lanț, lucru pe care va începe să ni-l prezinte ministrul Finanțelor. Nu vom lua nicio decizie până când nu vorbim cu marii actori din fiecare domeniu. Nu cred că este oportun să introducem taxe noi, e un lucru care nu se face când există o criză economică”. 

Referindu-se direct la facilitățile fiscale, Marcel Ciolacu spune că atât Banca Mondială, cât și Comisia Europeană ”ne recomandă să începem să scoatem din facilitățile fiscale pentru că România devine nesustenabilă prin venituri. Cunosc povestea că trebuie să avem o colectare mai bună, care nu se poate face până nu avem digitalizare. S-a declanșat acest proces de digitalizare”. 

El a mai afirmat că ”nu a existat nicio discuție și nu va exista despre eliminarea facilităților din IT. Este o minciună și o dezinformare. IT are o scutire la impozitul pe venit, nu va exista discuția de scoatere a acestei facilități la IT”. La agricultură și construcții, sunt scutiri și la venit și la CASS. ”Vrem sănătate dar nu încasăm” spune premierul. Eliminarea facilităților ar avea termen 2026. ”Ce vreți să facem din țara asta, să o îndreptăm spre un dezastru, într-un blocaj economic total și să nu ne mai asumăm nicio reformă sau să ne facem treaba pentru care ne plătiți, respectiv să avem discuții cu ministrul Finanțelor, în cadrul coaliției și să luăm decizii?” a întrebat Marcel Ciolacu. El a mai spus, la un moment dat: ”România fără fonduri europene este închisă!”. 

De altfel, voci din PNL au spus că nu sunt de acord cu eliminarea facilităților fiscale, deși chiar ministrul liberal al Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit despre asta. 

În aceste momente, în PNL, este ședință, discutându-se și acest subiect, conform unor surse.

Sursa: DCNews