Articolul de lege prin care polițiștii erau considerați în mod incorect personal militar a fost declarat neconstituțional de CCR

Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile unui articol din ordonanţa Guvernului 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică în privinţa poliţiştilor.

Apr 27, 2023 - 18:30
Urmărește-ne peGoogle news
Articolul de lege prin care polițiștii erau considerați în mod incorect personal militar a fost declarat neconstituțional de CCR
Foto: CCR

„În esenţă, Curtea a constatat că Ordonanţa Guvernului nr. 121/1998 se adresează personalului militar, în timp ce poliţiştii se încadrează în categoria personalului civil, potrivit Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, fiind funcţionari publici cu statut special, astfel că aplicarea aceloraşi reglementări pentru stabilirea răspunderii materiale a poliţistului nu justifică în mod obiectiv instituirea egalităţii de tratament juridic”, mai arată comunicatul de presă al CCR.

„Ca atare, sintagma «precum şi salariaţilor civili din structura instituţiilor publice prevăzute la art. 2» din cuprinsul art. 9 al Ordonanţei Guvernului nr. 121/1998 este neconstituţională prin raportare la categoria socioprofesională a poliţiştilor”, mai precizează Curtea Constituţională.