Acuzații în Belgia, în cazul stomatologilor cu diplome din România: „Nu știu să răspundă la întrebări banale”

Asociația Flamandă de Stomatologie își exprimă dubii serioase cu privire la calitatea diplomelor absolvenților de stomatologie eliberate în România. Organizația acuză că diplomele se pot cumpăra și că absolvenții nu cunosc informații de bază. Ministrul Sănătății a cerut explicații din România.

Aug 26, 2023 - 17:48
Aug 26, 2023 - 17:48
Urmărește-ne peGoogle news
Acuzații în Belgia, în cazul stomatologilor cu diplome din România: „Nu știu să răspundă la întrebări banale”
Imagine cu caracter ilustrativ

„În ultimii cinci ani, în Belgia au existat mai multe infracțiuni legate de stomatologi străini, după cum au dezvăluit colegii noștri de la publicația „Standard”. Potrivit Asociației Profesioniste Flamande a Medicilor Dentiști, problema vine în special de la școlile private din România, unde diplomele se obțin pur și simplu în urma unei plăți, relatează publicația belgiană 7sur7.be.

Aproape jumătate dintre noii stomatologi care încep să lucreze în Belgia o fac cu o diplomă străină, în principal din România. Potrivit Asociației Profesioniste Flamande a Medicilor Dentiști, în multe cazuri, medicii stomatologi cu diplomă românească practic nu au cunoștințe de stomatologie.

Când candidații cu diplome românești se prezintă în fața comitetului de acreditare, nici măcar nu sunt în stare să răspundă la cele mai banale întrebări”, a declarat pentru cotidianul belgian „Le Soir” Frank Herrebout, președintele Asociației Flamande a Medicilor Stomatologi.

Comisia de acreditare nu le poate refuza însă cererea, deoarece România este parte a Uniunii Europene. În consecință, diplomele sunt omologate automat. Ceea ce poate face această comisie este să le recomande candidaților un stagiu de pregătire în Belgia.

Asociația Flamandă de Stomatologie mai spune că membrii comitetelor de acreditare nu pot decât să le recomande candidaților un stagiu de pregătire în Belgia.

Franck Herrebout subliniază și numărul mare de persoane din Africa de Nord care dețin diplomă românească. „Știm de școli private din România unde este posibil să absolvi contra cost”, a spus el.

Puși la zid, aceștia acuză explicit chiar și universitățile de stat din România că vând diplome. Acest lucru se întâmplă în special în cazul cetățenilor din afara UE, dintre care mulți sunt tunisieni”, citează jurnalistul EURACTIV, Marco Badea, din publicația amintită.

Deputatul federal Frieda Gijbels (N-VA), ea însăși medic parodontist, denunță de ceva vreme această situație. Potrivit celor doi medici, Gijbels și Herrebout, această practică deschide ușa fraudei.

Cercetările efectuate de RIZIV (Institutul Național de Asigurări de Boală și Invaliditate) au arătat că cel puțin 27 de cazuri de „fraudă intenționată” au fost detectate în ultimii cinci ani. În raportul său, RIZIV afirmă că „nu toate indiciile de fraudă sunt investigate”.

Ministrul flamand al Sănătății, Hilde Crevits (CD&V), vorbește despre un „semnal îngrijorător” și intenționează să consulte Comisia de acreditare cu privire la această problemă.

Ministrul belgian al Sănătății, Frank Vandenbroucke, a declarat că a cerut explicații autorităților din România cu privire la modalitățile de control aplicate în sistemul universitar românesc în legătură cu autenticitatea diplomelor obținute de absolvenții facultăților de stomatologie.

„Discuțiile au fost constructive și se lucrează la soluții pentru a asigura calitatea și autenticitatea diplomelor emise pentru medicii stomatologi”, se arată într-un comunicat de presă semnat de ministru.

Acesta a mai susținut că pentru Belgia este „foarte importantă” cooperarea medicală cu România, deoarece mulți medici și asistente români lucrează în Belgia.

„Cel mai important este ca îngrijirea pacienților să fie una de calitate, iar acest criteriu trebuie să primeze, indiferent de situație”, a conchis ministrul belgian al Sănătății.

Sursa: Adevărul