Alertă sanitară globală - Amenințare iminentă de răspândire a rujeolei în diverse regiuni la nivel mondial

Există o amenințare iminentă de răspândire a rujeolei în diverse regiuni la nivel mondial, deoarece COVID-19 a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinale și la slăbirea supravegherii bolii, au transmis Organizația Mondială a Sănătății și Agenția americană de sănătate publică.

Noi 24, 2022 - 20:12
Urmărește-ne peGoogle news
Alertă sanitară globală - Amenințare iminentă de răspândire a rujeolei în diverse regiuni la nivel mondial
Imagine cu caracter ilustrativ

Rujeola este extrem de contagioasă și poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare. Cu toate acestea, este nevoie de o acoperire vaccinală de 95% pentru a preveni apariția unor epidemii în rândul populației, informează Mediafax.

Un număr record de aproape 40 de milioane de copii au ratat o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia COVID, au declarat OMS și Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA (CDC), relatează Reuters.

„Deși cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm”, a declarat pentru Reuters responsabilul OMS pentru rujeolă, Patrick O\"Connor: "Ne aflăm la o răscruce de drumuri", a spus el marți. "Vor fi 12-24 de luni foarte dificile în care vom încerca să atenuăm această situație".

O combinație de factori precum măsurile de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei ar putea explica de ce nu a existat încă o explozie de cazuri, în ciuda diferențelor tot mai mari de imunitate, dar acest lucru s-ar putea schimba rapid, a spus O\"Connor, subliniind natura extrem de contagioasă a bolii.

OMS a observat deja o creștere a numărului de focare mari de la începutul anului 2022, de la 19 la aproape 30 până în septembrie, a spus O\"Connor, adăugând că este îngrijorat în special de anumite părți din Africa subsahariană.