Ministrul de Externe a discutat cu Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniștrilor NATO de la București

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică joi, 24 noiembrie, cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, în pregătirea Reuniunii miniştrilor de Externe ai statelor aliate de la Bucureşti.

Noi 24, 2022 - 21:31
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Externe a discutat cu Jens Stoltenberg, înainte de reuniunea miniștrilor NATO de la București
Foto: MAE/Facebook

Cei doi demnitari au agreat asupra importanţei ca, în actualul context de securitate, NATO şi aliaţii să continue să ofere sprijinul necesar autorităţilor de la Kiev pentru consolidarea rezilienţei în faţa ameninţărilor fără precedent cu care se confruntă. În context, ministrul afacerilor externe a subliniat sprijinul constant acordat de România Ucrainei, menţionând inclusiv decizia recentă a ţării noastre de a contribui la Pachetul Cuprinzător de Asistenţă pentru Ucraina, pus la dispoziţie de NATO, cu 400.000 de euro, a transmis MAE într-un comunicat.

Cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii, în special în ceea ce priveşte substanţa şi priorităţile de agendă şi documentele care urmează să fie adoptate de către miniştri.

Ministrul Bogdan Aurescu şi Secretarul General al NATO au evidenţiat importanţa discuţiilor de la Bucureşti, în cadrul cărora se va evalua, cu prioritate, procesul de implementare a deciziilor istorice adoptate în luna iulie 2022 la Summitul NATO de la Madrid. În acest sens, ministrul Aurescu s-a referit la faptul că evenimentul de la Bucureşti va fi centrat pe reconfirmarea importanţei strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică şi a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.

Secretarul General NATO a mulţumit demnitarului român pentru pregătirile în vederea găzduirii la Bucureşti a reuniunii ministeriale de externe a NATO, precum şi pentru leadershipul ţării noastre pentru avansarea unor subiecte de interes imediat pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în ceea ce priveşte promovarea politicii Uşilor Deschise a NATO, precum şi în vederea sprijinirii partenerilor cei mai vulnerabili, printre care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, state care sunt invitate şi vor participa la reuniunea care va începe în 29 noiembrie la Bucureşti.

La Reuniunea de la Bucureşti, pe lângă şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre NATO, Jens Stoltenberg şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.

Potrivit MAE, în perioada 29 - 30 noiembrie 2022, ministrul Bogdan Aurescu va găzdui la București, în numele României, Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor membre NATO ForMin Bucharest. Este prima reuniune în acest format organizată de țara noastră de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment formal NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București, din 2008.