Zeci de români au ajuns la spital, după ce au consumat ciuperci otrăvitoare

Ciupercile toxice fac din nou, victime pe bandă rulantă în România. În Bihor, 40 de persoane au fost confirmate deja cu intoxicație, internate de urgență în spital.

Noi 4, 2022 - 06:54
Noi 4, 2022 - 07:03
Urmărește-ne peGoogle news
Zeci de români au ajuns la spital, după ce au consumat ciuperci otrăvitoare
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Dintre cele 40 de persoane internate de urgență, patru se află în stare critică, internate la secția de terapie intensivă (ATI).

În această situație gravă s-a ajuns pentru că vânzătorii nu au fost verificați de autorități. Comercianții își vând marga la stradă, fără autorizații, scrie presa locală.

O situație similară a mai fost raportată tot în Bihor, în luna septembrie. Zeci de cetățeni au ajuns în spital, din cauza ciupercilor toxice.

În România sunt cunoscute peste 1.600 specii de ciuperci superioare, ciuperci cu „pălărie”, al căror diametru este mai mare de 4 mm. Dintre acestea aproximativ 400 sunt comestibile şi peste 200 specii sunt toxice. De multe ori, ciupercile necomestibile se pot confunda ușor cu cele comestibile.

Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat sau achiziționarea de la culegătorii care le comercializează în piețe implică riscuri importante asupra sănătății. Nu trebuie folosite în alimentație decât ciupercile bine cunoscute. Ciupercile otrăvitoare precum Amanita Phalloides sau Amanita Muscaria produc tulburări digestive – vărsături, diaree, deshidratare, cardiovasculare – bradicardie, hipotensiune arterială, colaps cardiovascular, neurologice – stare confuzională, delir, convulsii, comă.

Decesul poate surveni între 8 şi 48 ore din cauza conţinutului ridicat de substanţe toxice precum falina, amantina și faloidina.

Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist.