Val de demisii în MApN: Militarii, nemulțumiți de orele suplimentare neremunerate și de salariile demotivante

MApN a rămas fără aproape o treime din cadrele militare. Pe fondul unui deficit extrem de militari, cei rămași nu mai răspund la telefoane în timpul liber, dat fiind că aceștia au sute de ore suplimentare lucrate și neplătite, informează Național.ro, citând surse din cadrul ministerului. Într-o încercare disperată de a atenua criza, MApN încearcă să impună o ordonanță pentru creșteri salariale.

Iun 30, 2022 - 22:45
Iun 30, 2022 - 22:58
Urmărește-ne peGoogle news
Val de demisii în MApN: Militarii, nemulțumiți de orele suplimentare neremunerate și de salariile demotivante
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Deși, atât ministrul Vasile Dîncu, cât și reprezentanții ministerului, au avut mai multe ieșiri publice în care informau populația că este aglomerație la centrele de recrutare pentru angajarea în Armata Română, potrivit publicației Național.ro, care citează surse din cadrul MApN, realitatea este cu totul alta.

La salarii de 1.800 de lei, pentru soldați, și de cel mult 2.800 de lei la subofițeri cu vechime maximă, nu a fost o concurență prea mare. Conform sursei citate, nici cei care au fost deja încadrați în MApN nu au vrut să mai rămână pe salariile oferite de sistem.

Astfel, notează Național.ro, în ultimii trei ani, 27% din personalul militar, care era oricum insuficient, a demisionat. În disperare de cauză, Ministerul Apărării Naționale a emis un proiect de ordonanță prin care se mai acordau ceva drepturi militarilor și o ușoară creștere salarială, însă proiectul nu a intrat în discuție în ședința de Guvern de joi, ultima șansă prin care putea fi aprobat.

Conform sursei citate, Ministerul Muncii și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că doar pentru sistemul de Apărare se aplică legea salarizării, considerând că este discriminare. Totodată, Ministerul Finanțelor nu a agreat proiectul și a invocat impactul bugetar.

Angajații din sistemul militar amenință că vor pleca din sistem, nemulțumiți fiind nu numai de salarizarea proastă, ci și de faptul că au acumulat sute de ore suplimentare neplătite. Potrivit surselor din MApN citate de Național.ro, militarii nu mai răspund la telefoanele date de superiori pentru a-i chema la serviciu din timpul liber și pleacă și de acasă, pentru a nu mai fi găsiți.

Una dintre modificările prevăzute în proiectul de ordonanță al MApN este și majorarea soldei cu 75% pentru munca suplimentară prestată peste programul de lucru, supliniindu-se faptul că nu este posibilă o compensare prin ore libere, dat fiind deficitul major de personal. Totodată, potrivit proiectului de act normativ, soldații și gradații profesioniști vor avea dreptul la o compensație lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcție, în condiții similare cadrelor militare în activitate.

O altă prevedere din ordonanța MApN este cea de actualizare a cuantumului soldei de grad, de care o să beneficieze nu numai militarii, ci și polițiștii.

„Vorbim despre drepturi salariale plafonate la nivelul anului 2009. Dacă ordonanța va trece, tot ce înseamnă solde de grad, de funcție, vor fi raportate la salariul de funcție în plată. În 2009, salariul de funcție la care se făcea raportarea era de 1.050 lei, iar acum se va raporta la cel puțin 1.800 de lei. Majorările vor fi între 70 de lei și 350 de lei, în funcție de vechimea în sistem și de gradul pe care îl dețin”, a declarat pentru Național.ro, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sursa: Național.ro