Vladimir Putin, discurs la Moscova, de Ziua Victoriei: Am fost nevoiți să începem operațiunea militară în Ucraina, pentru că NATO a ajuns la granițele noastre

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a ținut un discurs în 9 mai, la parada din Piața Roșie din Moscova, pentru a marca 77 de ani de la victoria rușilor împotriva Germaniei naziste, în cadrul căruia a discutat și despre războiul din Ucraina.

Urmărește-ne peGoogle news
Vladimir Putin, discurs la Moscova, de Ziua Victoriei: Am fost nevoiți să începem operațiunea militară în Ucraina, pentru că NATO a ajuns la granițele noastre
Foto: Captură Video Twitter

Vladimir Putin susține că Rusia a fost amenințată și că exista ”un sentiment de rusofobie” în lume. Președintele Rusiei mai spune că vede ”o degradare morală” în Vest și a transmis că luptă pentru siguranța Rusiei.

Principalele declarații făcute de Vladimir Putin:

"Camarazi soldați, ofițeri, generali și amirali vă doresc o Zi a Victoriei fericită. Victoria țării mamă este sacră. Luptați în Donbas pentru siguranța țării noastre, a Rusiei. Ziua Victoriei este sacră pentru fiecare dintre noi. Ne vom aminti întotdeauna aceste lucruri. Luptăm pentru poporul nostru, pentru copiii noștri. Suntem mândri de noile generații.

Aceasta este marea forță a poporului nostru multietnic. Luptați pentru securitatea și siguranța țării noastre. Acestea sunt valorile țării noastre. O Rusie independentă și puternică este ceea ce ne dorim. Este o victorie de generații. Glorie forțelor armatei noastre.

Am fost nevoiți să începem această operațiune pentru că NATO a ajuns la granițele noastre.

În Rusia nu există nici măcar o familie în care să nu fie un soldat căzut în acest război (...) iar datoria noastră este de a păstra vie memoria celor care au învins nazismul", a continuat el.

„Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se mai repete”.

Putin a spus că la sfârșitul anului trecut Occidentul pregătea în mod deschis un atac asupra Donbasului și Crimeei, iar la Kiev au existat apeluri pentru arme nucleare care creează „o amenințare inacceptabilă chiar la granița noastră”.

El a acuzat SUA și „slujitorii săi” că provoacă o amenințare, iar „pericolul creștea în fiecare zi”. Putin a spus că Rusia îi sărbătoreşte ca tovarăşi stimaţi pe cei din armatele aliate, inclusiv pe englezii, francezii şi americanii care au luptat alături de Uniunea Sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial.