Parlamentul se reunește în ședință comună pe 1 martie, pentru adoptarea unei declarații în ceea ce privește situația din Ucraina

Camera Deputaților și Senatul se vor reuni în ședință comună, pe 1 martie, pentru dezbaterea și adoptarea unei declarații politice prin care România își exprimă susţinerea pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, notează Libertatea.ro.

Feb 22, 2022 - 18:47
Feb 22, 2022 - 18:53
Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentul se reunește în ședință comună pe 1 martie, pentru adoptarea unei declarații în ceea ce privește situația din Ucraina
Foto: Parlamentul României, Camera Deputaților/ imagine cu caracter ilustrativ

Propunerea pentru şedinţa comună a fost făcută de reprezentanţii comisiilor de politică externă din cele două Camere.

În solicitarea către Birourile reunite, comisiile de politică externă afirmă că recent, cele două comisii s-au raliat, inclusiv în baza avizului favorabil al Ministerului Afacerilor Externe, textului declaraţiei politice promovate pe aceeaşi temă de structurile parlamentare de specialitate din Congresul SUA şi respectiv Parlamentul European.

„Propunem Birourilor Permanente să includă în perioada următoare pe agenda unei reuniuni comune a celor două Camere ale Parlamentului un act distinct privind adoptarea unei declaraţii politice pe linia celor prezentate”, se mai precizează în solicitare. 

La data de 16 februarie 2022, Comisiile pentru politică externă ale Parlamentului l-au audiat pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pe tema provocărilor de securitate din bazinul lărgit al Mării Negre.

În urma audierii s-a degajat consensul la nivelul structurilor de specialitate ale Parlamentului şi, respectiv, reprezentantul Guvernului privind oportunitatea adoptării, în perioada următoare, a unei declaraţii politice a Parlamentului României care să exprime susţinerea statului român pentru integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, se arată în memorandumul aprobat marţi.

Tot marți, a fost audiat și directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig în comisia parlamentară de specialitate. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul PNL Cristian Chirteş, a afirmat după discuțiile din comisie că principalele riscuri de securitate, care s-au amplificat în ultima perioadă, sunt atacurile cibernetice acţiunile de spionaj și fenomenul fake-news, dar a precizat că securitatea României nu este în pericol.

Sursa: Libertatea.ro