Sentința Tribunalului Militar Iași, în cazul furtului de armament de la unitatea din Mamaia Sat - Un caporal și un soldat găsiți vinovați

Tribunalul Militar Iași s-a pronunțat în dosarul dispariției de armament din cadrul Unității Militare Mamaia Sat, un soldat și un caporal fiind găsiți vinovați. Un pistol mitralieră şi muniţie (30 cartușe) au fost furate, în 19 martie 2023, de la un militar aflat în postul de pază de la unitatea din Mamaia Sat, iar apoi hoțul a fugit, sărind gardul.

Aug 11, 2023 - 10:01
Urmărește-ne peGoogle news
Sentința Tribunalului Militar Iași, în cazul furtului de armament de la unitatea din Mamaia Sat - Un caporal și un soldat găsiți vinovați
Foto: Ziua de Constanța

Armamentul a fost găsit, după cinci luni de căutări, în imediata apropiere a unității.

Instanța militară competentă să judece acest caz a decis că vinovați sunt soldatul Nicolae Vîlcu, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru încălcarea consemnului și fals în declaraţii și caporalul Aurel Alexandru, condamnat și el la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru fapte similare. Cei doi au fost obigați să presteze muncă în folosul comunității pentru o perioadă de 120 de zile, respective 60 de zile și li s-a interzis dreptul să ocupa o funcție care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 2 ani.

Potrivit actului de acuzare, în dimineața furtului (19 martie 2022) soldatul Nicolae Vîlcu a intrat în serviciul de pază la ora 7.30. I-a fost încredințată o armă tip pistol mitralieră, de calibru 7,62 mm, cu două sectoare de muniție de război, din care unul fixat în armă, iar celălalt în port încărcătorul din dotare. În total, inculpatul avea asupra sa 60 de cartușe de război.

Soldatul a făcut o mare greșeală. Pe timpul serviciului, militarilor le era interzisă intrarea în post cu telefoane sau orice alte aparate sau obiecte în măsură să le distragă atenția, iar soldatul a consemnat în registrul aferent că ar fi lăsat acasă telefonul mobil, deși îl avea asupra sa. Potrivit declarației, acesta a motivat consemnarea în fals întrucât este student la Facultatea de Teologie, iar telefonul mobil îi era util, citind rugăciuni. De aici i se trage acuzația de fals în declarații pe lângă cea de încălcare de consemn.

La un moment dat, a explicat soldatul, în timp ce se afla în ghereta sa, a întors capul spre dreapta și a observat o umbră apropiindu-se, respectiv un bărbat de constituție atletică, îmbrăcat în haine de culoare neagră și purtând cagulă pe cap. Ignorând complet normele din Regulamentul serviciului intern care îl obligau să someze persoana având arma în mână, inculpatul fără a se înarma, a mers să-l întâmpine, moment în care persoana necunoscută l-a atacat cu un obiect metalic. Soldatul a scăpat fugind și a fugit spre corpul de pază, pentru a-și alerta colegii, se arată în rechizitoriu. Își lăsase arma în gheretă, sprijinită de perete, de unde a și fost furată de intrus.

Conform normelor militare îi era interzisă părăsirea postului chiar dacă îi era pusă viața în pericol. Nu doar că a părăsit postul, dar a abandonat și arma, lucru extrem de grav pentru un militar.

Instanța militară a concluzionat că soldatul nu pare să nu cunoască obligațiile ce îi revin în calitate de militar. ”Faptul că utiliza telefonul mobil pentru a citi rugăciuni nu este de natură a diminua gravitatea faptei iar preocupările religioase ale inculpatului nu îl degrevează de obligația primordială asumată ca militar, aceea de a-și apăra țara”, se arată în motivarea instanței.

În ceea ce-l privește pe caporalul Aurel Alexandru, acestuia i s-a imputat o lungă serie de nereguli cu privire la atribuțiile specifice serviciului de pază: nu a executat verificările/controalele personalului din pază în conformitate cu prevederile legale, nu au fost executate patrulările conform fișei pazei, nu a executat verificările telefonice, conform registrului specific, nu a verificat integritatea gardurilor perimetrale, la luarea în primire și pe timpul serviciului, a permis existența cheii de acces la santinela din postul nr. 1, contrar prevederilor consemnului particular, a permis deschiderea/închiderea porții de acces în obiectivul militar, fără a fi prezent la accesul persoanelor în obiectivul militar, nu a verificat și a permis ca santinelele să aibă ascunse în gherete scaune (altele decât cele din dotare) și telefoane mobile, nu a efectuat patrularea până la momentul producerii evenimentului.

Sentința dată de Tribunalul Militar Iași nu este definitivă, fiind deja atacată la instanța superioară de către soldatul Nicu Vîlcu. Astfel, Curtea Militară de Apel București se va pronunța cu sentință definitivă în acest caz. Primul termen de apel a fost stabilit în data de 11 octombrie 2023.

Sursa: ziare.com