Parlamentul de la Kiev a votat schimbarea Crăciunului care era sărbătorit pe 7 ianuarie pentru data de 25 decembrie: „detașarea de moștenirea rusă”

Ucraina a mutat Crăciunul Ortodox, care până acum era sărbătorit pe 7 ianuarie, la 25 decembrie. Vineri, o majoritate clară din Parlament a votat în favoarea acestei schimbări.

Iul 14, 2023 - 20:07
Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentul de la Kiev a votat schimbarea Crăciunului care era sărbătorit pe 7 ianuarie pentru data de 25 decembrie: „detașarea de moștenirea rusă”
Foto: Captură Video

Scopul legii prezentate de președintele Volodimir Zelenski a fost ”detașarea de moștenirea rusă”. Două dintre cele trei mari biserici de rit ortodox deciseseră anterior să treacă la calendarul gregorian, utilizat în prezent.

Din 2017, ziua 25 decembrie era introdusă ca sărbătoare nelucrătoare de Crăciun, în paralel cu 7 ianuarie. Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a fost mult timp legată de Moscova și a fost cea mai mare, nu a comentat încă tranziția. Până în prezent, aceasta a sărbătorit Crăciunul conform vechiului calendar iulian.

Ziua statalității ucrainene, sărbătorită cu ocazia creștinării, și Ziua Apărătorilor Ucrainei vor fi, de asemenea, devansate cu 13 zile. Acestea cădeau anterior la 28 iulie și 14 octombrie, conform vechiului calendar bisericesc.

Începând cu anul 2014 și anexarea ulterioară a peninsulei Crimeea de la Marea Neagră de către Moscova, Ucraina încearcă să rupă orice legătură cu trecutul sovietic și rusesc. Invazia rusă a statului vecin, în urmă cu mai bine de 16 luni, a dat un nou impuls acestui proces.