Danemarca va retrage avioanele F-16 mai repede cu doi ani pentru a le putea oferi Ucrainei

Potrivit televiziunii publice daneze, Forțele aeriene ar fi trebuit să renunțe la avioanele F-16 în 2027, însă o vor face până în 2025. Alături de Olanda, Danemarca este una dintre țările europene care sprijină puternic programul F-16 pentru Kiev.

Iun 29, 2023 - 07:14
Urmărește-ne peGoogle news
Danemarca va retrage avioanele F-16 mai repede cu doi ani pentru a le putea oferi Ucrainei
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Forțele aeriene daneze vor putea renunța mai repede la aparatele F-16, pentru că programul F-35 merge bine, iar piloții vor primi mai repede noile avioane de gereraţia a cincea.

În urmă cu 2 ani, armata daneză a primit primul F-35 din cele 27 cumpărate.

TROELS LUND POULSEN, ministru interimar al Apărării: Acum, că am făcut progrese pentru începerea pregătirii piloților ucraineni, ne gândim și dacă ar trebui să donăm Ucrainei avioane F-16 daneze și câte aparate ar trebui să dăm.

În urmă cu o săptămână, Politico scria că centrul de pregătire pentru piloții ucraineni de F-16 ar putea fi deschis în România.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Exerne, este de părere că detaliile legate de acest program le vom afla cu siguranță după summitul de la Vilnius.

CRISTIAN DIACONESCU, fost ministru de Externe: Aș vedea o variantă, în ceea ce privește pregătirea piloților ucraineni în România. Nu ar fi nimic nenatural din acest punct de vedere. Ținând seama că este o componentă cât se poate de necesară, în pachetul de înțelegere la care România a participat, grupul de la Ramstein și decizia politică la nivelul Alianței.

Reprezentanți ai Kievului au declarat, în ultimele zile, că Ucraina ar putea avea primele avioane până la sfârșitul acestui an.

Specialiștii în aviație au avertizat, însă, că formarea piloților ar putea dura 6-8 luni, iar operarea acestor aparate ar putea reprezenta o provocare logistică uriașă.

Sursa: TVR