O tumoare de șase kilograme a fost extirpată cu succes la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr.Carol Davila”

O tumoră ovariană de şase kilograme a fost extirpată cu succes la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”, iar evoluţia stării de sănătate a pacientei în vârstă de 54 de ani este una favorabilă.

Iun 19, 2023 - 20:55
Urmărește-ne peGoogle news
O tumoare de șase kilograme a fost extirpată cu succes la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr.Carol Davila”
Foto: pikwizard/imagine cu caracter ilustrativ

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila” a anunţat luni că în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie II a avut loc o intervenţie chirurgicală mai puţin obişnuită. “S-a practicat excizia unei formaţiuni tumorale abdomino-pelvine voluminoase, cu apartenenţă ovariană, la o pacientă, în vârstă de 54 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative. Aceasta s-a prezentat, anterior, în clinica noastră pentru distensie abdominală, însoţită, în ultimele trei săptămâni, de durere în etajul abdominal inferior. Examinarea CT a abdomenului şi pelvisului cu substanţă de contrast a decelat o masă voluminoasă abdomino-pelvina, chistică, multiseptata, cu dimensiuni de 28,3/15,6/29,1 cm, ce vine în contact posterior cu aorta abdominală, arterele iliace comune, arteră iliacă externă dreapta, ureterele, păstrând limita de demarcaţie cu acestea”, a transmis Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”.

Particularitatea cazului

Sursa citată a precizat că după efectuarea consultului preanestezic, obţinerea abordului venos optim şi efectuarea prevenţiei infecţiilor perioperatorii prin administrarea tratamentului antibiotic adecvat, s-a practicat anestezie generală şi intubaţie orotraheală. De asemenea, spitalul a menţionat că au fost corectate dezechilibrele hemodinamice şi hidroelectrolitice preexistente, iar pe toată durata intervenţiei chirurgicale au fost preîntâmpinate şi corectate eficient şi prompt tulburările hemodinamice apărute.

“Particularitatea cazului a fost dată de volumul impresionant al formaţiunii tumorale şi efectele sale asupra întoarcerii venoase, prin compresia importantă exercitată la nivelul vaselor mari abdominale, dar şi efectele pe care înlăturarea formaţiunii le-a determinat asupra homeostaziei. Intraoperator, s-a evidenţiat formaţiunea chistică voluminoasă (şase kilograme), multiseptată, cu apartenenţă ovariană stânga, având efect de masă asupra vaselor mari şi al ureterelor, cu ureterohidronefroza bilaterală secundară. S-a practicat histerectomie subtotală cu anexectomie bilaterală, cu excizia, în integralitate, a formaţiunii tumorale, care a fost trimisă pentru examinare la Serviciul de Anatomie patologică. S-au mai efectuat colecistectomie şi cura chirurgicală a herniei ombilicale – procedeu tisular. Intervenţia chirurgicală a decurs fără evenimente notabile din punct de vedere anestezic”, a mai transmis Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”.

Spitalul Militar a mai adăugat că postoperator, pacienta a fost atent monitorizată, iar evoluţia acesteia a fost una favorabilă, “în afebrilitate, cu diminuarea, până la suprimare, a drenajului pelvin, mobilizare rapidă şi reluarea progresivă a activităţilor obişnuite”.

În prezent, pacienta a fost externată cu stare generală bună, plagă de aspect normal, în curs de vindecare.

Echipa de medici

Echipa operatorie a fost constituită din Lt. col. medic dr. Teodor Rogin, medic primar Chirurgie generală, dr. Calină Oana-Corina şi dr. Matei-Pîrvan Bianca-Ioana, medici rezidenţi Chirurgie generală, iar managementul anestezic a fost asigurat de Col. medic asist univ. dr. Narcis Tănase, medic primar ATI şi dr. Năstasă Andrei, medic rezident ATI.

Despre cancerul ovarian

“Cancerul ovarian este neoplazia cu rata cea mai mare de deces din sfera patologiei genitale feminine, fiind pe locul 6 în cauzele de deces prin cancer în rândul femeilor din întreaga lume. În fiecare an, 200.000 de noi cazuri sunt diagnosticate, cu un risc de dezvoltare a acestui tip de neoplazie după vârsta de 75 ani, cuprins între 0.5-1.6%, tipul histologic epitelial fiind cel mai des întâlnit (90%).

Incidenţa cancerului de ovar creşte odată cu înaintarea în vârstă, ajungând la o prevalenţă maximă în jurul decadei şase-şapte de viaţă.

Rata mare a mortalităţii este determinată în principal de absenţa unor simptome specifice sau a unor mijloace de screening şi de diagnosticare precoce pentru astfel de cazuri, astfel încât aproximativ 70% din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate de boală, la care supravieţuirea la 5 ani este de aproximativ 10-30%”, a mai adăugat Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr Carol Davila”.

Sursa: Realitatea