Agenția Europeană de Mediu: Europa, lovită de secetă, valuri de căldură și inundații, în următoarele luni - Sănătatea oamenilor, în pericol

În lunile următoare, Europa riscă să se confrunte sub diverse forme cu schimbările climatice. Inundaţiile, seceta şi valurile de căldură vor lovi - poate mai mult ca niciodată - bătrânul continent.

Iun 15, 2023 - 08:44
Urmărește-ne peGoogle news
Agenția Europeană de Mediu: Europa, lovită de secetă, valuri de căldură și inundații, în următoarele luni - Sănătatea oamenilor, în pericol
Imagine cu caracter ilustrativ

Perspectivele pentru vară ale Agenţiei Europene de Mediu, care reies dintr-un nou set de date publicat pe site-ul său web, avertizează asupra riscului unor valuri de căldură mai puternice şi mai lungi în sudul Europei şi de inundaţii extreme şi mult mai frecvente în nord.

În special în sudul Europei ar putea exista mai mult de 60 de zile în care condiţiile meteorologice ''sunt periculoase pentru sănătatea umană, aşa cum se precizeză într-o notă de sinteză a Agenţiei, scrie Rador, citând ilfattoquotidiano.it. Europa de Sud - şi în special Peninsula Iberică - va experimenta o creştere semnificativă a numărului de zile cu pericol mare de incendiu, continuă declaraţia. Iar iarna excepţional de uscată nu este de bun augur, creând condiţii de secetă în cea mai mare parte a Europei de Sud şi de Vest.

Precipitaţiile abundente vor fi destul de numeroase în cea mai mare parte a Europei, ducând la incidenţe mai mari de inundaţii, în special în nord-vestul şi în centrul Europei. În finalul comunicatului, agenţia UE avertizează asupra riscurilor unei răspândiri mai mari a insectelor purtătoare de boli, cum ar fi ţânţarul tigru care poate transmite febra dengue şi pentru care Europa ar putea deveni un punct fierbinte global până la sfârşitul secolului şi ţânţarul Anopheles, care transmite malaria.

Sursa: DCNews