Polițiștii nu se mulțumesc cu jumătatea din restanță anunțată de guvern - Protestele continuă

Pentru că ieșirile în stradă și pichetările nu au avut efect, sindicaliștii din MAI au trecut la o altă formă legală de protest, prin care au reușit să paralizeze activitatea instituțiilor. Astfel, după ce s-au trezit cu secțiile de Poliție goale, dat fiind că angajații au plecat în masă să doneze sânge, Guvernul s-a gândit să mai arunce niște firimituri, fără a aplica Legea 153/2017, în integralitatea ei, așa cum au cerut sindicaliștii.

Iun 7, 2023 - 16:43
Urmărește-ne peGoogle news
Polițiștii nu se mulțumesc cu jumătatea din restanță anunțată de guvern - Protestele continuă
Foto: snppc.ro / Facebook

Pus în dificultate după ce s-a trezit cu secții întregi de Poliție fără personal, Guvernul a anunțat că va majora salariile din MAI, însă doar cu jumătate din suma cuvenită prin Legea 153/2017. Conducerea Sindicatului Europol ne spune că polițiștii vor primi 350 de lei în plus la salariu, pe medie, ceea ce înseamnă jumătate din restanță.

”Adică se acordă salariul pe grilă și atât, fără ca toate celelalte elemente salariale să se calculeze la salariul din grilă, care rămân plafonate la anii anteriori. O aplicare a Legii 153/2017 în integralitatea sa ar mai fi însemnat încă 350 de lei net. Polițiștii nu ar trebui să fie mulțumiți, pentru că au fost doi ani și jumătate în care Guvernul a făcut economie pe spatele nostru. Adică ceea ce ne dau acum este un sfert din ceea ce au făcut ei economie prin neaplicarea legii la termenele stabilite. Săptămâna asta se vor limpezi apele și vedem dacă continuăm protestele, dar se tinde foarte mult spre acordarea integrală a restanțelor. Este de neacceptat ca la mijlocul anului 2023 să mai vorbim despre restanțe în aplicarea Legii 153/2017, în condițiile în care toate celelalte categorii de bugetari au primit majorările”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Miercuri, la Hunedoara, polițiștii de la Centrul Operațional, adică dispecerii și ofițerii de serviciu care preiau apelurile și direcționează echipajele, au refuzat să mai intre în serviciu și s-au dus la centrul de transfuzie. Acest lucru a provocat probleme majore în sistem, dat fiind că nu a mai avut cine să gestioneze fluxul de informații de la dispecerat, paralizându-se activitatea.

”Același lucru s-a întâmplat zilele trecute la Neamț și la Mureș, ceea ce înseamnă că polițiștii și-au dat seama că pot duce această luptă sterilă de tip chirurgical, nu mai trebuie să fie de acord cu o formă de protest 500 de oameni”, a declarat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a notificat deja Primăria Capitalei, pentru organizarea unor forme de protest, pe tot parcursul acestei luni. Sindicaliștii au manifestat ieri în fața sediului Camerei Deputaților, for legiuitor decizional în ceea ce privește proiectul denumit Plx 244/2023, care aduce unele modificări ale legislației vizând pensiile de serviciu, inclusiv la Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, urmând ca joi să picheteze sediul Reprezentanței în România a Comisiei Europene .

”Am solicitat și discuții cu membrii Comisiilor de Muncă și de Buget-Finanțe, dar și cu conducerea Camerei Deputaților, pentru a le prezenta considerațiile SNPPC pe marginea acestui proiect legislativ (justificat, de către coaliția politică aflată la putere, de necesitatea îndeplinirii reformelor asumate prin PNRR), proiect care a asimilat pensiile militare de stat – reglementate distinct, în forme similare, în toate statele membre NATO/UE și datând în România încă de pe vremea domnitorului A.I. Cuza – cu cele 6 sisteme de pensii de serviciu menționate în Partea I din PNRR, capitolul privind Reforma sistemului public de pensii și a Casei Naționale de Pensii Publice.”

Principalele revendicări ale polițiștilor sunt intrarea completă în grilele de salarizare prevăzute în Anexele VI și VIII la Legea-cadru 153/2017, asemenea altor familii ocupaționale (altfel spus, acordarea restanțelor cuvenite militarilor, polițiștilor și PC din SAOPSN), aplicarea sporurilor și indemnizațiilor la valorile majorate ale salariilor/soldelor, nu la valorile de referință actuale, unele datând chiar și din 2009, și scoaterea pensiilor militare de stat din PNRR. Totodată, sindicaliștii din MAI cer ca modificarea actualei legislații a salarizării în sectorul bugetar să se facă doar după aplicarea integrală a Legii în vigoare.

Sursa: Național