VIDEO: Activista de mediu Greta Thunberg a fost reținută de poliția germană

Suedeza Greta Thunberg se numără printre activiştii de mediu reţinuţi marţi în timpul unui protest împotriva demolării cătunului Luetzerath din Germania, care să permită extinderea unei mine de cărbune, a anunţat poliţia germană, transmite Reuters.

Ian 17, 2023 - 19:37
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Activista de mediu Greta Thunberg a fost reținută de poliția germană
Foto: SkyNews

Greta a fost reţinută în timp ce protesta la mina de suprafaţă Garzweiler 2, la circa 9 kilometri de Luetzerath. Ea s-a alăturat vineri acestui protest.



Un martor a declarat agenţiei Reuters că marţi a văzut-o stând singură într-o dubă mare a poliţiei germane.

Luând cuvântul la protestele de ieri, ea a spus: "Germania se face de râs în acest moment. Cred că este absolut absurd ca acest lucru să se întâmple în 2023. Cei mai eficienți oameni sunt clari, știința este clară, trebuie să păstrăm carbonul în sol. Atunci când guvernele distrug în mod activ mediul înconjurător, punând în pericol nenumărați oameni, atunci oamenii iau atitudine. Stăm împreună în solidaritate."

În ciuda protestelor, întregul oraș a fost deja distrus , cu 30 de case și 300 de persoane evacuate în alte orașe.

Cotidianul german Bild relatează că, de când au început evacuările recent, aproximativ 70 de polițiști au fost răniți și s-au produs 12 arestări.

La protestul de astăzi, nouă protestatari au fost duși la spital, însă poliția a confirmat că "nimeni nu a fost rănit grav".

Indigo Drau, o purtătoare de cuvânt a organizatorilor, a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă, că poliția a intrat cu "violență pură".

Mai multe rapoarte afirmă că poliția a folosit "bastoane masive, spray-uri cu piper... tunuri cu apă, câini și cai" în timpul haosului de astăzi.

Doi activiști au fost găsiți ascunși într-un tunel subteran, despre care se crede că este locul unde va începe noua mină de cărbune.

Imaginile video de la fața locului par să arate cum poliția ar fi încercat să înconjoare protestatarii pașnici, Greta aflându-se în fruntea grupului de aproximativ 10 persoane.

Apoi au început să îi înconjoare - Thunberg fiind luată de cei doi ofițeri.

Duminică, când au început protestele, aproximativ 100 de protestatari se aflau la fața locului, dar se pare că numărul acestora a scăzut în ultimele 24 de ore, odată cu implicarea poliției.