Zelenski a refuzat oferta americanilor, de a fi evacuat din Ucraina - Biden anunță un ajutor de 350 de milioane de dolari

SUA s-au oferit să ajute la evacuarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski din Kiev, pentru a scăpa de ameninţările la adresa vieţii sale, dar până acum acesta a refuzat să plece, informează The Guardian, citând Washington Post.

Feb 26, 2022 - 08:46
Feb 26, 2022 - 12:11
Urmărește-ne peGoogle news
Zelenski a refuzat oferta americanilor, de a fi evacuat din Ucraina - Biden anunță un ajutor de 350 de milioane de dolari
Foto: Captură Video Youtube

UPDATE:

Preşedintele SUA, Joe Biden, a semnat un memorandum pentru a oferi Ucrainei până la 600 de milioane de dolari sub formă de “asistenţă militară imediată”, informează Știrile ProTV, care citează dpa.

Decizia intervine în contextul în care forţele ruse au avansat şi mai mult către capitala ucraineană Kiev în primele ore ale zilei de sâmbătă.

Potrivit ordinului executiv semnat de Biden, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va furniza “asistenţă militară imediată către Ucraina” de până la 250 de milioane de dolari, iar 350 de milioane de dolari au fost alocaţi pentru “articole şi servicii de apărare ale Departamentului Apărării, şi pentru pregătire militară şi antrenamente”.

Totodată, Casa Albă a solicitat Congresului SUA suma de 6,4 miliarde de dolari pentru a răspunde invaziei ruse în Ucraina, din care 3,5 miliarde sunt destinaţi Departamentului Apărării, a informat presa americană vineri seară, potrivit EFE.

Alte 2,9 miliarde de dolari din acest pachet vor fi destinate asistenţei de securitate, ajutorului umanitar, măsurilor de stabilizare economică şi sprijinului pentru ţările vecine Ucrainei, bani care vor fi distribuiţi prin intermediul Departamentului de Stat şi al Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID).


UPDATE
:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat sâmbătă dimineața un nou mesaj pe rețelele de de socializare, din fața unei clădiri emblematice din Kiev, în care dă asigurări că ucrainenii nu vor depune armele.

"Există o mulțime de informații false conform cărora eu spun armatei noastre să depună armele. Eu sunt aici și armata noastră nu depune armele. Vom lupta pentru pământul nostru", a transmis Zelenski într-un mesaj video.

Reacția sa vine după ce utilizatorii de Telegram au primit mesaje în masă de la un cont fals cu același nume ca precum canalul TG al lui #Zelensky, prin care se cere oprirea rezistenței.

Într-un mesaj separat tot din această dimineață, el a spus că tocmai a vorbit cu președintele francez Emmanuel Macron. „Armele și echipamentele de la partenerii noștri sunt în drum spre Ucraina”, a scris el, potrivit hotnews.


Zelenski s-a angajat să rămână în Ucraina, în ciuda faptului că este "Inamicul nr. 1" al Rusiei şi familia sa numărul 2.

Citând oficiali americani şi ucraineni, Washington Post a raportat că agenţiile de informaţii americane, inclusiv directorul CIA în timpul unei vizite în Ucraina în ianuarie, l-au avertizat pe Zelenski de ameninţarea la adresa siguranţei sale.

Publicaţia americană citează oficiali care spuneau că informaţiile de la acea vreme sugerau că asasini ruşi ar fi deja la Kiev.

"L-am avertizat nu numai de ameninţarea invaziei ruse, acum o realitate, ci şi de ameninţarea pentru el personal. Suntem pregătiţi să-l ajutăm în orice fel”, a declarat Adam B. Schiff (California), preşedintele Comitetului de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor.

Președintele Ucrainei s-a filmat vineri seara pe o stradă din Kiev vineri seară, alături de alți oficiali ucraineni: „Noi suntem aici. Apărăm Ucraina”.

Suntem cu toții aici, soldații noștri sunt aici, cetățenii, societatea, suntem cu toții aici, pentru a ne apăra independența, statul nostru”, a spus Zelensky, alături de câțiva alți oficiali, printre care premierul Denys Chmygal.

Pe de altă parte, președintele american a anunțat un ajutor de 350 de milioane de dolari pentru Ucraina și asistență militară imediată.

Bani vor fi folosiți pentru articole și servicii de apărare ale Departamentului de Apărare, precum și instruire militară și pentru a face demersurile necesare pentru a evita o retragere a trupelor ucrainene.

"Statele Unite sunt angajate să sprijine poporul ucrainean în timp ce își apără țara și democrația”, a declarat un oficial OMB pentru Fox News.

„Într-o conversație recentă cu parlamentarii, Administrația lui Joe Biden a identificat nevoia de asistență umanitară, de securitate și economică suplimentară a SUA pentru Ucraina și partenerii europeni din cauza invaziei nejustificate a Rusiei. Administrația va continua să se coordoneze îndeaproape cu aliații și partenerii europeni pentru a evalua nevoile la fața locului și va rămâne în strânsă legătură”.