Zeci de sesizări formulate de foști parlamentari, pe masa CCR - Foștii senatori și deputați își cer înapoi beneficiile pierdute

Curtea Constituțională are joi pe ordinea de zi zeci de sesizări formulate de foști parlamentari împotriva legii prin care le-au fost eliminate pensiile speciale. Foștii senatori și deputați își cer înapoi beneficiile pierdute anul trecut printr-o lege votată aproape în unanimitate de Parlament.

Urmărește-ne peGoogle news
Zeci de sesizări formulate de foști parlamentari, pe masa CCR - Foștii senatori și deputați își cer înapoi beneficiile pierdute
Foto: Facebook

Nu mai puțin de 70 de foști parlamentari au ajuns în fața Curții Constituționale cu procesele pe care le-au intentat forului legislativ pentru că le-a tăiat pensiile speciale. Mult mai mulți însă, peste 200, se judecă pe același motiv în instanțele de drept comun din toată țara.

Citește și: CCR a declarat neconstituțional proiectul de lege care elimina pensiile speciale ale parlamentarilor

Printre foștii parlamentari care își cer înapoi pensiile speciale se numărăr foștii premieri Adrian Năstase și Petre Roman, Gabriel Oprea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga.

Aceste beneficii, acordate printr-o lege inițiată și votată de PSD în 2015, au fost eliminate în februarie anul trecut.

Toate partidele au votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, mai puțin UDMR, formațiune ai cărei membri s-au abținut.

În momentul eliminării pensiile speciale erau 827 de beneficiari, foști senatori și deputați, care primeau între 2.000 și 15.000 de lei pe lună. Efortul bugetar pentru plata acestor pensii speciale era de un milion de euro pe lună.

Dacă vor avea câștig în fața Curții Constituționale, foștii parlamentari își vor primi inclusiv pensiile restante pe anul trecut, în total peste 12 milioane de euro.

Trei dintre judecătorii constituționali care se vor pronunța această speță sunt foști parlamentari, care au beneficiat până anul trecut de pensii speciale.