Zece persoane reținute pentru dare și luare de mită, după perchezițiile la RAR Brașov - Sute de mașini au trecut ilegal ITP-ul
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov fac cercetări într-o dosar penal privind săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și de luare de mită în legătură cu sute de mașini care ar fi trecut ilegal ITP-ul.
Potrivit unui comunicat al Direcției Generale Anticorupție, angajați din cadrul Reprezentanței Brasov a Registrului Auto Român, prin intermediari, primeau diferite sume de bani pentru a permite trecerea inspecției tehnice a unor autoturisme care nu îndeplineau condițiile tehnice pentru a circula pe drumurile publice.
Cercetările vizează perioada iulie - decembrie 2021, în care există suspiciunea că, aproximativ 500 de autoturisme au obținut avizul de inspecție tehnică periodică, fără îndeplinirea condițiile tehnice impuse de lege.
Luni, 13 decembrie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Brașov și polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Brașov au efectuat 23 de percheziții domiciliare, dintre care două la instituții publice.
Ca urmare a acestor activități, mai multe persoane, reprezentând funcționari publici și intermediari, au fost conduse la parchet pentru audiere, fiind dispuse măsuri preventive, respectiv reținerea pentru 24 de ore, față de 10 dintre acestea, a transmis DGA.
Cercetările sunt abia la început şi, în urma percheziţiilor desfăşurate luni, au fost verificate numeroase documente care trebuie procesate.
Cercetările de până acum au scos la iveală nereguli grave.
”Din probele – pentru că nu mai sunt simple informaţii, sunt probe la acest moment – ştim că defecţiunile tehnice pe care le aveau autoturismele plecau de la lipsa unui bec de semnalizare până la lipsa frânelor. Prin urmare, mergeţi pe trotuar!”, a transmis Claudiu Sandu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, potrivit Adevărul.ro.
Anchetatorii spun că nu oricine putea trece ITP-ul în acest mod. Doar persoanele care se ocupă în mod frecvent de înmatricularea de autovehicule erau de încredere pentru angajaţii RAR care încălcau legea, notează Ziare.com.