Volodimir Zelenski: Lumea trebuie să recunoască în mod oficial că Rusia a devenit un stat terorist

Economia Rusiei este încă capabilă să-şi menţină maşina militară, aşa că sunt necesare noi pachete de sancţiuni, iar lumea trebuie, în sfârşit, să recunoască oficial că Rusia a devenit un stat terorist, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Urmărește-ne peGoogle news
Volodimir Zelenski: Lumea trebuie să recunoască în mod oficial că Rusia a devenit un stat terorist
Foto: Guvernul Ucrainei

Războiul nu se termină. Crimele de război ale Rusiei nu se opresc. Economia rusă este capabilă încă să-şi menţină maşina militară. De aceea sunt necesare noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei. Lumea trebuie să recunoască în sfârşit oficial că Rusia a devenit un stat terorist”, a spus preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său.

Preşedintele a întrebat „ce mai trebuie să facă ocupanţii, câţi oameni mai trebuie să ucidă pentru ca liderii occidentali, liderii NATO să răspundă pozitiv la cererea Ucrainei de interzicere a zborului sau de a furniza ţării noastre aeronave avem atât de disperată nevoie?

„Am vorbit despre asta astăzi într-un discurs la Congresul Statelor Unite. Ucraina a primit un sprijin puternic din partea prietenilor noştri americani. Şi îi sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru asta. Sunt recunoscător pentru conducerea care a unit lumea democratică”, a informat Zelenski.

El a precizat că Ucraina trebuie să obţină mai mult sprijin: sisteme de apărare aeriană, avioane, suficiente arme letale şi muniţie pentru a-i opri pe ocupanţii ruşi.

„În acest discurs din Congres m-am adresat atât Statelor Unite, cât şi tuturor statelor relevante în ceea ce priveşte crearea unei noi uniuni U-24. O nouă alianţă care va asigura că fiecare agresor primeşte un răspuns coordonat din partea lumii. Rapid şi eficient. Imediat. Nu în săptămâni, luni, ani, ci în primele 24 de ore după atac”, a spus preşedintele.

Zelenski a adăugat că „nu mai putem avea încredere în instituţiile existente”.

Nu ne putem aştepta ca birocraţii din organizaţiile internaţionale să se schimbe atât de repede. Prin urmare, trebuie să căutăm noi garanţii. Creaţi instrumente noi. Luaţi-i pe cei care au curaj şi faceţi ce cere dreptatea. Am demonstrat deja că putem face lucruri istorice. Aceasta nu este doar rezistenţa noastră. Nu doar apărare”, a menţionat şeful statului.

El a mai menţionat că Ucraina a reuşit să se alăture reţelei energetice europene.

Acum, Ucraina poate folosi fluxurile de energie electrică din Uniunea Europeană. Ne îndreptăm spre asta de zeci de ani. S-a întâmplat în sfârşit! Sunt recunoscător tuturor inginerilor energetici ai ţării noastre, tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat”, a spus Preşedintele.

Dmitro Kuleba: Ucraina are nevoie de arme și sancțiuni, cu restul ne descurcăm noi

​Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a spus că tot ce are nevoie Ucraina din partea Vestului sunt „arme și sancțiuni. Restul îl facem noi”.

Există o serie de factori care fac diferența în poziția Rusiei în negocieri, a declarat Kuleba la CNN.

Primul este rezistența acerbă a armatei ucrainene și a poporului ucrainean. Al doilea factor îl reprezintă sancțiunile impuse Rusiei, sancțiuni care provoacă contracția economiei ruse. Rezistența continuă a ucrainenilor și sancțiunile au forțat Rusia să își schimbe ușor poziția”, a adăugat Kuleba. Poziția sa în negocieri este acum una diferită, chiar dacă nu în mod esențial diferită. Dar trebuie să fiu clar, ambele delegații, cea rusă și cea ucraineană sunt departe de a ajunge la un acord asupra situației actuale...

Întrebat despre retorica omologului său rus, Serghei Lavrov, privind „denazificarea” Ucrainei, Kuleba a spus: „Rusia nu va admite niciodată, niciodată că a făcut o concesie sau că și-a dat seama că obiectivele pe care și le-a propus nu sunt realizabile. Întotdeauna vor spune public că totul este bine și că totul merge conform planului. Indiferent ce a spus ministrul Lavrov în conferința de presă, eu știu două lucruri: dacă Ucraina va obține suficientă cantitate de arme pentru a se apăra, dacă presiunea pentru sancțiuni va continua, atunci Rusia va face concesii serioase.”