Vladimir Putin, despre masacrul de lângă Kiev: „O provocare grosolană şi cinică” din partea regimului ucrainean

Preşedintele Vladimir Putin a calificat astăzi drept ''o provocare grosolană şi cinică'' a autorităţilor ucrainene descoperirea unor cadavre de civili în oraşul Bucha/Bucea, după retragerea forţelor ruse, relatează AFP.

Apr 6, 2022 - 19:53
Urmărește-ne peGoogle news
Vladimir Putin, despre masacrul de lângă Kiev: „O provocare grosolană şi cinică” din partea regimului ucrainean
Sursa foto: Kremlin.ru

În cadrul unei convorbiri cu premierul ungar Viktor Orban, Putin a evocat în special ''provocarea grosolană şi cinică din partea regimului de la Kiev în oraşul Bucea'', potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Aceasta este prima reacţie a preşedintelui rus în acest caz care a provocat o profundă indignare la nivel internaţional.

Înaintea preşedintelui Putin, alţi oficiali ruşi au negat orice abuz din partea forţelor ruse la Bucha/Bucea. Kremlinul a calificat drept ''falsificare'' imaginile cu cadavrele împrăştiate pe străzi, publicate la sfârşitul săptămânii trecute de mass-media.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a acuzat oficialii şi mass-media occidentale că ''au dat un verdict 'vinovat' împotriva ţării noastre (...) fără să încerce măcar să verifice nimic''.

''Această falsificare penală a fost inventată pentru a justifica următoarea serie de sancţiuni'' împotriva Moscovei, inclusiv o expulzare pe scară largă a diplomaţilor din diferite ţări'' a afirmat ea, într-o conferinţă de presă săptămânală, apreciind că mass-media occidentale sunt ''complice'' la abuzurile din Bucha/Bucea.

''Şi desigur, pentru a complica, dacă nu a perturba complet negocierile (de pace)'', a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, citată de Reuters.

Potrivit ei, partea ucraineană fie a executat civili în acest oraş, fie a transportat cadavre acolo pentru a crea un scenariu.

Ipoteza rusă despre o înscenare ucraineană a cadavrelor în Bucha/Bucea nu este sustenabilă, având în vedere imaginile din satelit care au fost difuzate, a subliniat astăzi guvernul german.

Aceste imagini arată în special că victimele descoperite de mass-media weekendul trecut se aflau acolo cel puţin din 10 martie, când forţele ruse se aflau în această zonă, a declarat la Berlin purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Armata rusă a acuzat Ucraina că pune în aplicare scenarii similare în alte câteva localităţi din care forţele ruse s-au retras.

Rusia duce o ofensivă militară în Ucraina din 24 februarie. Ca reacţie la această intervenţie, ţările occidentale au impus Moscovei sancţiuni economice dure.